Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OPTUŽBA O GENOCIDU U ŠEST OPŠTINA MORA PASTI” Savjetnik u timu odbrane generala Mladića smatra da bi u suprotnom sud uništio sam sebe

Politika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Miodrag Stojanović, pravni savjetnik u timu odbrane generala Ratka Mladića, izjavio je da, prema dosadašnjim odlukama, nije realno očekivati da nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske bude optužen u drugostepenoj presudi za genocid u šest opština, a Srpskoj stavi sramotna hipoteka.

On je dodao da ima u vidu stav Apelacionog vijeća u predmetu protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ranije donesene prvostepene odluke kod Mladića i Karadžića, ali i presude za Prijedor, Ključ, Bratunac, Vlasenicu i Foču.

Stojanović očekuje da u pravosnažnoj presudi Mladiću bude odbijen dio žalbe Tužilaštva za genocid u šest opština, kao i u prvostepenoj.

On ukazuje da bi u suprotnom, taj sud sam sebe uništio.

– Da jedno vijeće kaže da nije bio genocid, a isti sud u drugom vijeću kaže da jeste. To je prosto apsurdna situacija – rekao je Stojanović za Večernje novosti.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ rekao je da je Tužilaštvo pokušalo i Radovanu Karadžiću kroz drugostepenu presudu da pripiše genocid u sedam opština, a da je sud to odbio.

– Ako ćemo se držati ove logike, to treba očekivati i kod drugostepene presude generalu Mladiću, jer da su željeli, to bi već pripisali Karadžiću. Ipak, svjedoci smo da ni struka, ni pravo, a ni pravda ne znače ništa kod Tribunala, jer je to jedan politički provizorijum koji sudi i presuđuje po nalozima velikih sila – istakao je Vranješ.

Prema njegovim riječima, strane sile su prethodno napisale šta se desilo u ratu u BiH, bez obzira na to da li to ima ikakve veze sa istinom.

– Oni imaju narativ kojeg se Hag drži. Nažalost, možemo samo da gledamo jer nijedan dokaz ne može da popravi situaciju. Pravo i pravda ne pomažu. Na sceni je politički provizorijum koji se drži u svrhu da se potkrijepe redefinisane istine o ratu i koje su nametnute od velikih sila – ocijenio je Vranješ.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO