Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OPTUŽENA ZA TERORIZAM” Ko je kosovska poslanica koja je pokazala LAŽNU SLIKU SILOVANJA ALBANKE

Politika
Autor:

Foto: Profimedia

Ko je Fljora Brovina – kosovska poslanica koja je lažnom fotografijom za koju je ustvrdila da se na njoj nalaze pripadnici srpske vojske koji siluju jednu Albanku? Biografija žene i političarke koja je, ovom gnusnom zloupotrebom, za 24 sata uspjela da zgrozi prištinsku i srpsku javnost, bude uhvaćena u laži i izvedena pred kosovsko tužilaštvo – prepuna je spornih detalja među kojima se posebno ističe informacija da je bili pritvorena u Srbiji zbog terorizma.

Brovina, inače poslanica DPK, vladajuće stranke na Kosovu na čijem su se čelu nalazio kosovski predsjednik Hašim Tači, a danas predsjednik parlamenta Kadri Veselji, šokirala je javnost tako što je juče ustvrdila da posjeduje fotografiju silovane Albanke, pokazala je medijima, i navela da je dobila dozvolu od porodice da je objavi. Tvrdila je i da joj je poznat identitet te Albanke koja, kako je rekla, poznaje svoje silovatelje i spremna je da to posvjedoči i na sudu.

Samo nekoliko sati kasnije, prištinski mediji su razotkrili ovu monstruoznu prevaru, i utvrdili da je riječ o fotografiji, odnosno kadru, sa jednog pornografskog sajta i to iračkog.

Osim toga, Brovina je juče popodne izjavila pred specijalnim tužiocem da je sporne fotografije, koje je objelodanila u parlamentu , dobila 2003. od nekih aktivista iz Đakovice, čijih imena se ne sjeća, da joj nije poznat identitet “žrtve” i da je nikada nije kontaktirala. Njenu izjavu medijima je prenijela tužilac kosovskog Specijalnog tužilaštva, Drita Hajdari, koja je rekla da se istraga o ovom slučaju nastavlja.

Svojim postupkom, Brovina, aktivistkinja za ženska prava praktično je pljunula u lice svim žrtvama sa bilo koje strane, koje su ovako strašne stvari doživjele i preživjele tokom konflikata na Kosovu, narugala im se, i pokazala da joj nije nikakav problem da u dnevno-političke svrhe iskoristi strahote koje su im se dogodile.

Ko je, zapravo Brovina?

Ljekar po stuci, rođena i odrasla u Prištini, sa završenim fakultetom i specijalizacijom u Zagrebu, vraća se na Kosovo gdje je neko vrijeme radila kao novinar dnevnog lista “Rilinđa” na albanskom jeziku. Nakon ovog “izleta”, vraća se u zdravstvo, gdje je radila u prištinskoj opštoj bolnici.

Tako je bilo sve do rata na KiM 1998/99 kada je, navodno, vodila kliniku u Prištini koja se bavila zbrinjavanjem povreda nastalih u ratu, kao i da je isti taj centar koristila kako bi u njemu skrivala djecu koja su roditelje izgubila tokom “borbi i protjerivanja”.

U zatvoru zbog terorizma

O njoj se u njenoj zvaničnoj biografiji na sajtu jedne prištinske insitucije, koju treba uzeti sa rezervom, navode se brojni detalji iz njenog života u vrijeme sukoba na KiM. Između ostalog, može pročitati i da je u aprilu 1999. godine oteta, i to navodno od jedinica vojske, kao i da je bila zatočena na nepoznatoj lokaciji.

Odatle je, kako se spekuliše, prebačena u srpski zatvor u Požarevcu, da bi u decembru 1999. godine bila optužena i osuđena na 12 godina za terorističke aktivnosti, tačnije zbog namjere da izvrši terorističke akte tokom vazdušne kampanje NATO.

Međutim, Vrhovni sud Srbije je posle 2000. godine poništio tu presudu, a ona je, kako se pisalo, puštena na slobodu zahvaljujući međunardonim pritiscima.

Predsjednički kandidat

Nije dugo vremena prošlo, kada je Brovina odlučila da se okuša i u politici, pa je 2001. godine bila jedan od kandidata na kosovskim predsjedničkim izborima. Iako su očekivanja bila da će se DPK kandidovati Tačija, to se nije dogodilo, već je umjesto toga istaknuta Brovina kao kandidat ove stranke, a “Gardijan” tada o njoj pisao kao o prvoj dami Kosova.

Ipak, šanse da pobijedi nisu bile previše velike, tako da je te izbore dobio Ibrahim Rugova.

Međutim, angažman na tim izborima, gdje je zastupala stavove Tačijeve DPK i postala njegova blika saradnica, donijelo joj je poslaničko mjesto u svim sazivima kosovske skupštine od tada do danas.

Kritika za kritikom

Brovina je za 24 sata postala najkritikovanija osoba u prištinskoj javnosti, koja se našla na meti i vlasti i opozicije, i građana i nevladinih organizacija koje su se obrušile na nju zbog bezočne laži kojoj je kumovala uz ocjenu da je ponizila stvarne žrtve i njihovo dostojanstvo.

Njene partijske kolege su se ograđivale, predsjednik stranke Kadri Veselji je rekao da nema nikakvih saznanja o fotografiji i da ne može da komentariše i procjenjuje njenu autentičnost, ambasadorka u SAD Vljora Čitaku se izvinjavala na društvenim mrežama, kritikovao je i Pokret “Samoopredeljenje”, dok je lider prištiske Socijaldemokratske partije Špend rekao da je njen postupak neoprostiv.

Foto: Shutterstock

Za to vrijeme, ona je ostala pri svojoj tvrdnji da je fotografija autentična.

– Ko je izvor i gdje se događaj desio, reći ću tužiocu koga sam već kontaktirala – izjavila je Brovina, koja je rekla i da niko iz njene stranke ne stoji iza ove bezočne laži, prenosi “Kossev“.

Fotografija “zasjenila” rezoluciju

Sve ovo dešavalo se juče, kada je kosovska skupština usvajala rezolucija o “genocidu Srbije na Kosovu”. Takođe, sve se to dešava u jeku kampanje u kojoj kosovske vlasti pokušavaju da bace ljagu na Srbiju i Srbe optužujući ih za genocid, planiranjem otvaranja muzeja genocida, formiranjem suda za zločine koje su počinili Srbi… Koliko su daleko spremni da idu svjedoči i ovaj postupak Brovine, kojim se monstruozno narugala svim žrtvama sa svih strana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO