Hronika

Optužnice protiv dvije osobe zbog nedozvoljenog uvoza i prodaje automobila u BiH

Tužilaštvo Brčko distrikta nastavilo je procesuiranje osumnjičenih za nedozvoljeni uvoz i prodaju polovnih automobila u Bosni i Hercegovini.

Optužnice protiv dvije osobe zbog nedozvoljenog uvoza i prodaje automobila u BiH
FOTO: PROFIMEDIA/ALAMY

Nakon većeg broja istraga podignuta je optužnica protiv Admira A. i Jelene S. iz Brčkog, tereteći ih da su bez ovlaštenja za trgovinu iz inostranstva uvezli veći broj putničkih motornih vozila u BiH i prodali ih domaćim kupcima.

Nakon optužnica za nedozvoljenu trgovinu protiv Predraga M. iz Brčkog i Milice S. iz Bijeljine, kojima ih tereti za imovinsku korist od blizu 40 hiljada KM, Tužilaštvo Brčko distrikta nastavilo je procesuiranje nedozvoljene trgovine automobilima na tom području.

Kao rezultat većeg broja povezanih istraga, Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnice i protiv Admira A. i Jelene S., iz ovog grada, tereteći ih da su bez ovlaštenja za trgovinu iz inostranstva uvezli veći broj putničkih motornih vozila i prodali ih domaćim kupcima.

Kako su naveli iz Tužilaštva Brčko distrikta, Admir A. optužen je da je uvozom i prodajom osam polovnih automobila različitih marki ostvario imovinsku korist od skoro devet hiljada KM, a Jelena S. da je na isti način, uvozom i prodajom 11 vozila, ostvarila imovinsku korist od blizu dvadeset hiljada KM.

Tužilaštvo ih, kao i ranije optužene tereti da su, baveći se neovlaštenom trgovinom u većem obimu radi prodaje, nabavili robu opšte potrošnje u vrijednosti koja prelazi deset hiljada KM. S tim u vezi, svih četvero procesuiranih optuženo je za krivično djelo nedozvoljene trgovine s propisanom kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine – naveli su iz brčanskog Tužilaštva.

Tužilaštvo je predložilo da se od svakog od njih oduzme ostvarena imovinska korist, koja s novim podignutim optužnicama ukupno iznosi blizu 70 hiljada KM. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta sve optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđene.

(Klix)

Prihvati notifikacije