Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ORDENI ZA SRETENJE Vučić odlikovao Borisova, Narodni muzej Srbije, sportiste, ugledne ljekare, intelektualce

Politika
Autor:

Foto: Rade Prelić/Tanjug

Povodom Sretenja, dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsjednik Republike Aleksandar Vučić odlikovao je danas premijera Bugarske Bojka Borisova ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Na ceremoniji u Predsedsedništvu Srbije Borisov je građanima Srbije čestitao praznik i istakao da je ovo velika čast za njega.

– Čestitam praznik, da budete živi i zdravi, da nas sve Bog sačuva kao hrišćane. Hvala u ime svih u Bugarskoj koji su uložili napore tokom predsedavanja EU i koji veruju da je Srbija nerazdvojni deo Evrope, kao i da će Srbija uskoro postati član Evropske unije – rekao je Borisov.

Poručio je da želi da Srbija, susjed Bugarske, bude dio Evropske unije i da zajedno rade na infrastrukturnim projektima, gasnim stanicama i da razvijaju turizam i sport.

Jednim od najviših državnih ordena posthumno je odlikovan preminuli akademik Vladeta Jerotić, dok je Sretenjski orden prvog reda dodijeljen i Narodnom muzeju u Beogradu. Među istaknutim laureatima su i Poljoprivredni fakultet, OŠ “Kralj Petar Prvi”, Zemunska gimnazija, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, pozorište “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada, Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Kotora, odjeljenje agencije BIA, ansambl Stanislav Binički, hor i orkestar RTS, Vojno-tehnički institut, general Ljubiša Diković, kao i veliki humanista Mile Stolar.

Takođe, slavni glumac Mihailo Miša Janketić, poznati hirurg-ginekolog Milan Milenković sa instituta “Karolinska” u Stokholmu, koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice, kao i estradni umjetnik Predrag Živković Tozovac. Među dobitnicima ordenja je i Davor Štefanek, osvajač olimpijskog zlata u rvanju i predsjednik Sportskog saveza Srbije, kao i najbolja srpska sportistkinja sa invaliditetom, stonoteniserka Borislava Perić Ranković.

Inače, najviše odlikovanje koje dodeljuje Srbija je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen), koja se uručuju šefovima država i vlada stranih država.

U ordenskom sistemu Srbije je još pet ordena – Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla s mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost. Država će zaslužne pojedince nagraditi i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost “Miloš Obilić” za zasluge i revnosnu službu.

Sretenje se kao Dan državnosti i ustavnosti Srbije ponovo slavi od 2002. godine u spomen 15. februara 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donijet prvi ustav zemlje.

Uručenja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije, a svečanosti prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO