Svijet

Organizatori očekuju veliki odaziv: Parada ponosa u Budimpešti protest zbog zakona protiv homoseksualaca

 Parada ponosa u Budimpešti biće protest zbog zakona protiv homoseksualaca, kažu organizatori skupa koji očekuju veliki odaziv u subotu, kada će biti obilježen kraj mjeseca ponosa.

Organizatori očekuju veliki odaziv: Parada ponosa u Budimpešti protest zbog zakona protiv homoseksualaca
FOTO: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA

Posljednja parada ponosa u Budimpešti koja je bila 2019. godine okupila je 20.000 ljudi, dok organizatori kažu da će ovogodišnji prajd imati mnogo više ljudi, prenosi Gardijan.

Subotnja parada ponosa u Budimpešti biće “proslava, ali i protest”, rekli su organizatori, dok se mađarska LGBT zajednica priprema za skup uprkos eskalaciji anti-homoseksualne vladine kampanje.

– U društvu postoji veliko negodovanje zbog onoga što se događa- rekla je jedna od organizatorki.

Ranije ovog mjeseca na snagu je stupio zakon kojim se zabranjuje prikazivanje LGBT tema djeci, što ima implikacije na obrazovanje, umjetnost i zabavu u zemlji.

Iz LGBT zajednice kažu da će pred parlamentarne izbore narednog proleća, koji će biti tijesni, vlada Viktora Orbana nastojati da ojača svoju konzervativnu bazu anti-LGBT kampanjom.

Za razliku od Poljske, anti-LGBT retorika ranije nije bila glavni dio platforme Orbanove vladajuće stranke Fides, čija je kampanja tokom posljednjih pet godina uglavnom bila usmjerena na suprotstavljanje migracijama.

– Potrebna im je nova grupa koja će biti omražena, a mislim da ne postoji nijedna druga vlada u Evropi, čak ni u Poljskoj, koja tako otvoreno podstiče mržnju prema ljudima kao ova vlada- rekao je Mate Danijel Sabo, iz Mađarske unije za građanske slobode.

U srijedu je premijer Viktor Orban najavio referendum koji će postaviti pet vodećih pitanja o tome da li Mađari žele da njihova djeca budu “zaštićena” od LGBT sadržaja.

Prihvati notifikacije