Biznis

Organizujte se: Evo koji su savjeti za BOLJU PRODUKTIVNOST tokom rada od kuće

Bez obzira radite li po svom izboru ili u današnjem vremenu po potrebi, rad od kuće ima svoje prednosti, poput izbjegavanja svakodnevnog saobraćaja i gužve do dolaska na posao, ali to takođe znači da je na vama da se motivišete i iskoristite svoje vrijeme onoliko koliko biste to učinili i u kancelarijskom okruženju.

računar
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Upravo zbog toga ovde su izdvojena tri savjeta za održavanje produktivnosti dok radite od kuće jer uspostavljanje određenog radnog prostora može pomoći vašem mozgu da kažete da ste na mjestu na kojem trebate radite koncentrisano.

Stvorite “radne” tačke

Kada radite u kancelariji, svakodnevna priprema za posao i putovanje na posao pomažu vašem organizmu da se spremi za taj dan. Kada radite na daljinu ili od kuće, možete mentalno kreirati tačke npr. “započnite dan” kojima ćete se pripremiti za posao na sličan način, poput vježbanja, čitanja vijesti ili pripreme kafe. Radni prostor takođe može biti ključan. Ako možete bilo gdje sesti i biti produktivni, to je sjajno.

Pročitajte još

Ako vam treba veća struktura, uspostavljanje određenog radnog prostora – bilo da se radi o zasebnoj sobi, potpuno opremljenom stolu ili samo čistom delu kuhinjskog stola – šta god vama odgovara i može vam pomoći da se bolje koncentrišete, radite produktivno i bez odvlačenje pažnje. Svakako, izbjegavajte raditi kućne zadatke tokom radnog vremena. Na primjer, zakažite zasebno vrijeme za pranje rublja, umjesto da se bavite njime dok završavate sa radnom prezentacijom.

Ostanite motivisani popisom

Jednostavan popis obaveza može učiniti čuda kako bi vas držali organizovanijima, motivisanijima i produktivnijima dok radite od kuće.

Dok unosite svoj popis obveza u planer, razmišljajte o velikim, dugoročnim ciljevima, poput završetka projekta, kao i o malim ciljevima, poput izvršavanja zadataka koji vode do tog velikog cilja.

Označavanjem tih manjih ciljeva stvarate sebi sliku napredovanja, što vam daje pozitivni podstrek tokom dana, a i posao se čini mnogo lakšim kad nije sve jedan veliki zadatak. Kao super ideju savjetuje se da napišite svoj popis umjesto da ga pamtite jer zadovoljstvo precrtavanja zadataka sa popisa može vam pomoći da ostanete motivisani.

Napravite raspored za sve

Posao od kuće zahtijeva raspored sličan uobičajenom kancelarijskom poslu, osim što ste u tom trenutku i na tom mestu vi smatrate odgovornim. To ne znači da vam cijeli dan mora biti samo posao (zapravo je važno redovno praviti pauze kako biste se psihički, fizički i emocionalno osvježili), već da organizujte i sve naredne aktivnosti.

Kada stvarate svoj raspored, uzmite u obzir ostale obaveze u svom životu i pronađite rutinu koja vam omogućava da se i o njima brinete. Ako idete po dete u školu ili se bavite sportom, volontirate, rasporedite vrijeme za posao prije ili posle ovih aktivnosti. Nakon što postavite svoj raspored, učinite ga saradnicima vidljivim pomoću zajedničkog kalendara. Na taj će način znati kada se možete slobodno sastati i kada ste rasporedili radno i lično vrijeme. Takođe je dobra ideja osigurati da prijatelji i porodica razumiju vaš raspored i da ga poštuju. Postavite granice i očekivanja dajući im do znanja da rad od kuće ne znači da ste sve vrijeme slobodni, piše menadžer.ba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu