Društvo

OSJEĆAJU SE UGROŽENO Mještani sela oko Velike Kladuše protestovali zbog migranata

Mještani naselja Glinica i Vrnograč, nadomak Velike Kladuše, okupljanjem su ukazali na aktuelni problem sa migrantima, koji u posljednje vrijeme sve češće provaljuju u stambene objekte tražeći zaklon i smještaj.

OSJEĆAJU SE UGROŽENO Mještani sela oko Velike Kladuše protestovali zbog migranata
FOTO: A.K.KLIX/RAS SRBIJA

Prema riječima Fikreta Dukića, predstavnika mještana, ovim područjem se kreće veliki broj migranata s obzirom na to da se radi o selima u neposrednoj blizini hrvatske granice.

Veliki broj je kuća koje su napuštene i vlasnici ne žive u njima. Migranti provaljuju u takve objekte, lože vatru i čine štetu. Samo u posljednjih mjesec dana imali smo tri slučaja paljevine, a dvije kuće su u potpunosti uništene, dok smo jednu nekako uspjeli spasiti – rekao je Dukić.

Prema njegovim riječima, učestale su i krađe privatne imovine, kao i domaćih životinja, koje migrantima često posluže kao hrana.

Preduzetnik Meho Ćerimagić, iz sela Vrnograč, kaže kako mu je prije nekoliko dana provaljeno u radnju i da je u njenoj unutrašnjosti ložena vatra.

– U blizini je autobuska stanica na koju pristiže veliki broj migranata i ja sada stalno moram dežurati i biti na oprezu kako se ne bi nešto dogodilo – kaže Ćerimagić, dodajući kako se mještani ne osjećaju bezbjedno.

Mještani kažu kako o svim neželjenim pojavama redovno obavještavaju pripadnike policije USK i da se često događa da oni odgovornost prebacuju na Graničnu policiju, pa u nekim slučajevima niko ne interveniše.

O svojim problemima su, kako ističu, obavijestili nadležne lokalne i kantonalne institucije, pa i Ured ombudsmana u BiH.

Inače, na području Velike Kladuše boravi veliki broj migranata, koji nemaju obezbijeđen smještaj, s obzirom na to da se u prihvatnom centru “Miral” nalazi oko 700 osoba, čime su kapaciteti tog centra popunjeni.

Zbog toga značajan broj njih pronalazi smještaj u napuštenim objektima, kao što su brojne devastirane hale preduzeća “Agrokomerc”, kojih je mnogo na ovom prostoru.

Broj migranata koji boravi na području Velike Kladuše teško je procijeniti, ali se pretpostavlja kako ih ima oko 1.500.

(Nezavisne novine)