Hronika

"OSLOBODIĆU VAS POGANI" Sud odlučuje da li je poruka na Instagramu bila TERORISTIČKA

Milan Macura stomatološki tehničar, prvi je optuženi za krivično djelo terorizma u Republici Srpskoj, a danas u Okružnom sudu u Banjaluci nakon ponovljenog suđenja najavljeno je izricanje presude optuženom.

"OSLOBODIĆU VAS POGANI" Sud odlučuje da li je poruka na Instagramu bila TERORISTIČKA
FOTO: MILAN_MACURA1/INSTAGRAM
Milan Macura

Macura je optužen zbog poruke objavljene na vlastitom Instagram profilu o nekadašnjoj manifestaciji “Zimzograd” u Banjaluci.

Vrhovni sud RS u septembru ove godine prilikom ukidanja prvostepene presude kojom je Macura bio osuđen uslovno na godinu dana, jasno je obrazložio da krivično djelo terorizam mora imati dva osnovna elementa, odnosno radnju izvršenja i cilj.

U daljem obrazloženju Vrhovni sud je istakao da iz izvedenih dokaza ne proizilazi da je spornu poruku objavljenu na Instagramu, optuženi Macura objavio u cilju, odnosno u namjeri ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, a što ujedno predstavlja bitan elemenat krivičnog dJela terorizam.

Pročitajte još

U ponovljenom suđenju Republičko javno tužilaštvo nije izvelo nijedan novi dokaz i na iznenađenje javnosti u potpunosti je ostalo kod ranije kvalifikacije krivičnog djela, odnosno terorizma, pa se odbrana sa pravom nada da će Macura danas biti oslobođen krivice.

Spornu poruku koju je Republičko javno tužilaštvo kvalifikovalo kao terorizam prenosimo u cjelosti:

Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd, a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru “Zimzograda”. Bez problema mogu natovariti na mene 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko – Royal Plaza, umro sam presrećan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke – napisao je optuženi Macura 8. decembra 2016. godine na svom profilu.

Kako će se ispostaviti tokom prvostepenog suđenja, objavljena poruka Macure uplašila je isključivo nadležne u “Zimzogradu” i nikoga više. Međutim, i to je bilo dovoljno da mladić bude uhapšen i optužen za teško krivično djelo.