Politika

OSMANOVIĆ OBJASNIO "SDA podržava prijedlog da se budžet razmatra po hitnom postupku"

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržaće prijedlog da se budžet institucija BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku, budući da se, ukoliko to ne bude tako, u pitanje dovodi održavanje lokalnih izbora, izjavio je predsjedavajući tog kluba Adil Osmanović.

OSMANOVIĆ OBJASNIO "SDA podržava prijedlog da se budžet razmatra po hitnom postupku"
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Cijenim da poslanici, prije svega onih političkih stranaka koji učestvuju u Predsjedništvu BiH, a to su SDA, SNSD i DF, imaju neku vrstu odgovornosti i obaveze da podrže budžet po hitnom postupku, s obzirom na to da je to prijedlog Predsjedništva BiH – rekao je Osmanović danas novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da bi i sve druge parlamentarne stranke trebale da podrže usvajanje budžeta po hitnoj proceduri – danas na sjednici Predstavničkog doma, a sutra na sjednici Doma naroda, kako održavanje lokalnih izbora ne bi bilo ugroženo.

Osmanović smatra da je prijedlog poslanika SDA Halida Genjca da budžet ide po redovnoj preceduri, ali da Predstavnički dom zaduži Kolegijum da do kraja ove sedmice skrati procedure i omogući da bude usvojen, pokušaj da se amandmanski poprave neke stvari.

– I mi smo u Klubu SDA voljni da neke stvari u budžetu pokušamo amandmanski popraviti, ali nam vrijeme ne ide u prilog – rekao je Osmanović.

Pročitajte još

On je ocijenio da je prisutno i politikantstvo jer se pokušava osporiti legalitet i legitimit Centralne izborne komisije (CIK), što se prelama preko donošenja budžeta po hitnoj proceduri.

Poslanik SDP Saša Magazinović rekao je novinarima da će ova stranka podržati da budžet institucija za 2020. godinu bude donesen po hitnoj proceduri jer se toj partiji žuri sa izborima.

– Smatramo ida budžet nije urađen kvalitetno jer nema sredstava za sve ono što su vlasti obećavale od Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO na ovamo. Tako da je upitna naša podrška dokumentu, ali da radi izbora to bude usvojeno – rekao je Magazinović.

Rješenje za izbore u Mostaru koji su usaglasili HDZ i SDA, prema tvrdnjama Magazinovića, takvo je da briše glasove onih stranaka koje žele biti zastupljene u svim dijelovima grada, a forsira ove dije koje su ga podijelile.