Sport

OSNOVANA UNIJA IGRAČA Srpski tandem pokrenuo organizaciju za ZAŠTITU košarkaša u ABA ligi!

Sa željom da se zaštite prava igrača ABA lige, ali i unaprijede uslovi koji su neophodni za razvoj košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije, osnovana je Unija igrača ABA lige pod nazivom VOICE (glas, engl.). Osnivači su Rade Zagorac i Nenad Miljenović.

OSNOVANA UNIJA IGRAČA Srpski tandem pokrenuo organizaciju za ZAŠTITU košarkaša u ABA ligi!
Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov

Kako ističu, ovo neprofitno udruženje sa sjedištem u Beogradu pokrenuto je sa ciljem da se pre svega zaštite košarkaši koji igraju u regionalnom takmičenju, da se doprinese razvoju i unaprijeđenju njihovog položaja, pruži podrška projektima koji će propagirati razvoj košarke, kao i da se prihvati i uvaži stav da je položaj košarkaša pred klubovima i organizatorima takmičenja jedno od najznačajnijih pitanja koja su vezana za napredak igre pod obručima u čitavom regionu.

Foto: KK Partizan/ABA liga

Plan je da se preduzimaju aktivnosti koje će za cilj imati unaprijeđenje statusa igrača, organizovanje seminara i drugih edukativnih sadržaja na kojima će se promovisati sportske vrijednosti, kao i značaj i potreba zaštite statusa igrača, a Unija igrača ABA lige u tom pogledu aktivno će sarađivati sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama, piše Blicsport.

Udruženje košarkaša ABA lige imaće generalnog menadžera, Skupštinu i Bord koji će činiti predstavnici, odnosno igrači svih klubova koji učestvuju u regionalnom takmičenju.

Zanimljivo je istaći da Asocijacija košarkaša NBA lige (NBPA) postoji još od 1954. i da je to bilo prvo udruženje takve vrste među američkim profesionalnim sportistima, a Unija igrača Evrolige osnovana je 2018. godine.