Svijet

Ostaje premijer Hrvatske: Andrej Plenković se ODREKAO MANDATA u Evropskom parlamentu

Premijer Hrvatske Andrej Plenkovic odrekao se mandata osvojenog na izborima za Evropski parlament, a očekuje se da ce isto učiniti i potpredsjednica Evropske komisije za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

Andrej Plenković
FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

To znači da ce premijer ostati u Zagrebu, a Šuica ce ponovo biti predložena za mjesto hrvatske predstavnice u novom sastavu Komisije, piše Jutarnji list.

Plenković je u pismu predsjedniku parlamenta Gordanu Jandrokovicu napisao da je na izborima za Evropski parlament izabran kao prvi na listi HDZ-a koji je pobijedio na tim izborima i osvojio polovinu mandata.

Pročitajte još

Istovremeno, navodi da su birači na izborima za Hrvatski sabor dali većinsku podršku HDZ, a Sabor mu je po treći put iskazao povjerenje za mjesto premijera.

Ne postoji opcija zamrzavanja mandata

– Kako bih opravdao ukazano povjerenje i odgovornost koju nosi funkcija predsjednika Vlade, obavještavam vas da ću i dalje obavljati dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da neću preuzeti funkciju člana Evropskog parlamenta – napisao je Andrej Plenković u pismu koje je Jutarnji list imao uvid.

Pravila u Evropskom parlamentu diktiraju da izabrani poslanici moraju odmah da odluče da li će odslužiti evropski mandat ili će ga se odreći ukoliko su izabrani na drugi položaj koji ne mogu da obavljaju istovremeno, što uključuje funkciju premijera.

Izabrani poslanici u Evropskom parlamentu obavještavaju predsjednika hrvatskog Sabora da se odriču mandata, a on to obavještenje šalje predsjedniku Evropskog parlamenta, a dužan je i da ga obavijesti i o zamjeniku izabranog poslanika.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu