Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OSTAJU BEZ SREDNJOŠKOLACA Male hercegovačke opštine otvaraju nove smjerove da ZADRŽE ĐAKE

Regioni
Autor:

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

U dvije najmanje hercegovačke opštine, Ljubinju i Berkovićima, broj srednjoškolaca se iz godinu u godinu smanjuje. Nakon završene osnovne škole učenici iz Berkovića odlaze najviše u Trebinje, gdje nastavljaju srednjoškolsko obrazovanje.

U ovoj najmanjoj opštini u istočnoj Hercegovinu prije više od deceniju otvorena je Ekonomska škola, kao područno odjeljenje Srednjoškolskog centra „Svetozar Ćorović“ iz Ljubinja.

Kako bi zadržali učenike i omogućili nesmetan rad srednje škole u Berkovićima, u tom Srednjoškolskom centru planiraju da od naredne školske godine uvedu novi smjer, poslovno-informatički tehničar. Nove smjerove za buduće srednjoškolce najavljuju i u Ljubinju.

Stipendije

– Smatramo da bi od naredne školske godine trebalo da promijenimo smjer. Planirali smo da se učenici prvih razreda u Berkovićima upisuju u smjer poslovno-informatički tehničar, koji se po prvi put uvodi na našim prostorima. Zahtjev smo uputili Ministarstvu prosvjete i kulture RS – objašnjava Đorđe Toholj, direktor Srednjoškolskog centra „Svetozar Ćorović“.

Dodaje da imaju potreban nastavni kadar, a nakon završene srednje škole učenici bez problema mogu nastaviti dalje obrazovanje.

Toholj navodi da svršeni osnovci iz Berkovića školovanje najčešće nastavljaju u Trebinju.

Kako bi se smanjio odlazak mladih ljudi, opština Berkovići je prošle godine donijela odluku da sa po 50 KM stipendira sve učenike koji upiše srednju školu u ovoj maloj opštini u istočnoj Hercegovini.

– Nisam siguran da će i ovakva odluka puno zadržati srednjoškolce, jer njih izgleda više zanimaju elektrotehnički, saobraćajni, građevinski i drugi smjerovi tehničkih škola, te medicinska ili poslovno-pravna škola – navodi Toholj.

I Berkovići imaju plan

U narednu školsku godinu planirano je da se u prvi razred srednje škole u Berkovićima upiše odjeljenje sa 24 učenika.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

– Očekujemo da će biti i jedan broj đaka iz Bileće koji će se upisivati u srednju školu u Berkovićima. To obično budu djeca koja zbog uspjeha nisu mogla da upišu željenu školu u svom mjestu. Prevoz im je obezbijeđen, a i oni, ako upišu školu u Berkovićima, od ove opštine će dobiti stipendiju od 50 KM, pošto su stipendije obezbijeđene za 24 učenika prvih razreda – navodi on.

Osim u Berkovićima, u ljubinjskom Srednjoškolskom centru „Svetozar Ćorović“ namjeravaju da u školskoj 2020/21. godinu uvedu novi smjer i u matičnu školu.

– Planirano je da i dalje bude jedno odjeljenje prvih razreda od 16 učenika u gimnaziji, a umjesto smjera ekonomski i trgovački tehničar, naredne školske godine namjeravamo da otvorimo smjer turistički tehničar – kaže direktor Srednjoškolskog centra „Svetozar Ćorović“ u Ljubinju.

Kaže da je razgovarao i sa roditeljima osnovaca u Ljubinju i Berkovićima i da bi novi smjerovi mogli biti osvježenje, a nakon otvaranja jednog restorana u Ljubinju očekuje da bi budući turistički tehničari imali i mogućnost da obavljaju praksu.

Statistika ne raduje

U Srednjoškolskom centru „Svetozar Ćorović“ u Ljubinju školuje se ukupno 176 učenika, od kojih je 117 u Ljubinju, a 59 u Berkovićima.

Manji broj učenika je i u osnovnim školama. U ljubinjsku osnovnu školu prošle godine upisano je svega 16 prvačića, a ove godine očekuju da bi se brojka mogla približiti 30, što je na nivou iz 2018. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO