Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ostali bez tužioca, pa OCRNILI PRAVOSUĐE: Kakvu reformu VSTS BiH traži SDA

Politika
Autor:

Foto: Radio Sarajevo

Predsjedništvo SDA

Pravosuđem BiH nisu zadovoljni ni SDA ni SNSD – prvi tvrde da je u toku uklanjanje Bošnjaka s rukovodećih pozicija, dok drugi smatraju da SDA želi potpunu kontrolu nad pravosudnim sistemom.

U jednom od zaključaka Predsjedništva SDA kaže se da će ova stranka tražiti „temeljnu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju VSTS i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem“.

Na naše pitanje šta to konkretno znači i u kom smislu bi trebalo reformisati VSTS, član Predsjedništva SDA Edin Ramić nije mogao da odgovori.

Foto: fbihvlada.gov.ba

-To je dovoljno zasad. Pravni savjet SDA će definisati precizne inicijative u pravcu poboljšanja položaja Bošnjaka u RS, ali generalno i u pravosudnom sistemu. Očigledan je dizbalans koji je uspostavljen u tom dijelu ustavnopravnog sistema BiH – kaže Ramić za Srpskainfo.

Međutim, iz SDA su saopštili da je imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH  „dovršen proces protivustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu“.

– Što se tiče VSTS, vidljivo je da oni pokušavaju da vrše pritisak, da se Izetbegović potpuno fokusirao na to da glavni tužilac bude Bošnjak, čime se potvrđuje naša teza da oni žele potpunu kontrolu nad nakaradnim pravosudnim sistemom na nivou BiH jer je on nametnut odlukama visokog predstavnika – kaže za Srpskainfo šef Kluba poslanika SNSD u PS BiH Staša Košarac.

Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija

Podseća da je ranije bilo inicijativa da se VSTS razdvoji na savjete sudija i tužilaca, kao što u SNSD smatraju da tužioce treba birati u parlamentima.

-Kome danas Tužilaštvo BiH odgovara? VSTS? Mi danas imamo probleme u provođenju određenih postupaka i rekao bih politizaciju pravosudnih institucija na nivou BiH protiv institucija RS – kaže Košarac.

Ostali zaključci SDA

– Ukoliko se ne promijeni odnos vlasti u RS prema pravima Bošnjaka i Hrvata, ovlašteni predlagači iz SDA će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kako bi se u naziv Republika Srpska unijela imena druga dva konstitutivna naroda.

– OHR i PIK moraju se pokrenuti i konačno ispuniti obaveze iz mandata

– Negiranje pravosnažnih presuda u Deklaraciji HNS predstavlja još jedan nasrtaj na istinu o agresiji na BiH

– Vlade trebaju predvoditi stranke koje su pobijedile na izborima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO