Gradovi

Oštra Luka traži dio novac od prodaje rudnika „Ljubija“: Mještani tvrde da Vlada RS ne zna gdje se nalazi rudnik

Rukovodstvo opštine Oštra Luka smatra da Vlada Republike Srpska mora dio novca od prodaje Rudnika željezne rude „Ljubija“ da dodjeli i ovoj lokalnoj zajednici.

Oštra Luka traži dio novac od prodaje rudnika „Ljubija“: Mještani tvrde da Vlada RS ne zna gdje se nalazi rudnik
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Naime na području opštine Oštra Luka nalazi se 1.195 hektara površine rudnika „Ljubija“, dok ta površina na području Prijedora iznosi 1.810 hektara. Zato lokalno rukovodstvo smatra da bi bilo nepravedno ukoliko bi se dio novca od prodaje „Ljubije“ dodjelio samo gradu Prijedoru.

Ja kao načelnik podržavam Odluku Vlade RS da se 10 odsto novca od prodaje rudnika dodjeli gradu Prijedoru, ali isto tako tražim da Vlada RS i za našu opštinu izdvoji dio novca – izjavio je za portal Srpskainfo, načelnik opštine Oštra Luka, Dragan Stanar.

Kako saznajemo na sutrašnjoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Oštra Luka, lokalni odbornici raspravljaće i o ovom problemu. Trebalo bi da usvoje zaključak u kojem će tražiti od Vlade RS da i Oštra Luka dobije novac od prodaje „Ljubije“.

Mještani Oštre Luke, sa kojima smo razgovarali kažu da su iznenađeni najavama da će dio kolača od prodaje rudnika dobiti samo Prijedor.

– Ne mogu da vjerujem da Vlada Republike Srpske ne zna gdje se nalazi rudnik „Ljubija“. Svi mi znamo da su industrijski kapaciteti na području grada Prijedora, ali sama ruda, odnosno rudno tijelo, je svojim većim dijelom na području naše opštine i zato očekujemo da i Oštra Luka dobije dio novca – rekao nam je jedan stariji meštanin ove lokalne zajednice.

Prihvati notifikacije