Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OŠTRE PORUKA PREMIJERA “Nema isplate plata bez poreza i doprinosa”

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da zdravstvene ustanove u Srpskoj od 1. januara ne smiju isplaćivati neto, već bruto plate, za šta je Vlada obezbijedila dodatnih 52 miliona KM.

– Svi domovi zdravlja i bolnice u Srpskoj moraju ovo poštovati i korigovati ugovore. Građani Srpske moraju biti zadovoljni uslugama u zdravstvenom sektoru Srpske – rekao je novinarima Višković, koji je prisustvovao sastanku ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića sa direktorima domova zdravlja u Srpskoj.

On je istakao da nema više gomilanja dugova u zdravstvenom sistemu, te da se radi na tome da ovaj sistem bude održiv.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je cilj zaustavljanje rasta dugovanja zdravstvenog sistema.

On je naglasio da od 1. januara svi moraju uplaćivati poreze i doprinose i podsjetio da je do 30. novembra prošle godine dug zdravstvenog sektora bio 1,07 milijardi KM.

Smjene u javnim preduzećima sa negativnim poslovanjem

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će biti sankcionisan svaki rukovodilac javnog preduzeća ukoliko se utvrdi da je personalno odgovoran za negativan rezultat poslovanja.

Višković je istakao da će analizirati svačiji rad, ali da neće biti smjena “zato što to traži neki medij ili neko drugi”.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ne mogu tražiti, pod znacima navodnika, smjenu direktora Hidroelektrana na Trebišnjici zato što u odnosu na prošlu godinu ima lošiji rezultat, koji nije negativan, zato što nije radila Hidrocentrala Dubrovnik –  rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da će biti smjena, ali i podsjetio da se po zakonu završni finansijski računi sačinjavaju do kraja februara. Višković je napomenuo da je bilo smjena i u proteklih godinu dana, poput određenih direktorskih pozicija u preduzećima “Putevi Republike Srpske” i “Šume Republike Srpske”.

Govoreći o odgovoru Vlade na najavljeni veliki priliv migranata, premijer Srpske je rekao da je plan usmjeren na zaštitu građana i imovine Srpske.

“Virus korona je udar na svjetsku ekonomiju”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je sigurno da će se posljedice virusa korona odraziti na ekonomiju i da će predstavljati udar na svjetsku ekonomiju.

Višković je naglasio da još nema tačnih procjena, te da je sigurno da će se odraziti na domaću, ali više na svjetsku privredu.

– Možda ne bi trebalo kao predsjednik Vlade da to kažem, ali hoću kao čovjek da kažem da je korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast, pogotovo nekih zemalja koje su u određenom momentu pojavile tamo gdje neki drugi smatraju da ne bi trebalo da se nađu – istakao je Višković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO