Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Oštro upozorenje MMF: Nevini posmatrači stradaju u TRGOVINSKIM RATOVIMA

Biznis
Autor:

Foto: Yoan Valat/EPA

Kristin Lagard

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je danas države da se ne uključuju u trgovinske i valutne ratove, ističući da će to nanijeti štetu globalnom rastu i ugroziti “nevine posmatrače”.

Zvanično otvarajući Godišnju skupštinu MMF i Svjetske banke, koja se održava na indonežanskom ostrvu Bali, Lagard je pozvala zemlje da “ohlade” trgovinske sukobe i da redefinišu globalna trgovinska pravila umjesto da ih odbacuju, prenosi Rojters.

-Iskreno se nadamo da se ne krećemo ni u pravcu trgovinskog rata ni valutnog rata. To će u oba slučaja biti štetno za sve učesnike (u sukobu) – rekla je Lagard na konferenciji za novinare.

Dodala je da bi među žrtvama “bilo puno nevinih posmatrača”, uključujući i zemlje koje su dio kineskog lanca dobavljača.

SAD i Kina su u proteklih nekoliko mjeseci uvele tarife na uzajamni uvoz robe u vrijednosti više stotina milijardi dolara, što je uzdrmalo finansijska tržišta jer investitori strahuju da bi eskalacija trgovinskog konflikta mogla da zada udarac globalnoj trgovini i investicijama.

Tržišta akcija u Aziji su jutros potonula na 19-mjesečni minimum, nakon najgoreg pada Volstrita u osam mjeseci koji je doveo do širenja averzije prema rizičnim ulaganjima, a što se djelimično duguje i rastućim tenzijama u globalnoj trgovini, kao i ubrzanju rasta dolarskih prinosa.

U posljednjih nekoliko sedmica zvaničnici američkog Ministarstva finansija izrazili su zabrinutost zbog slabljenja kineskog juana, pošto ministarstvo priprema polugodišnji izvještaj o valutnim manipulacijama.

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Kinu da namjerno manipuliše svojom valutom kako bi stekla preimućstvo na tržištu, dok Peking takve tvrdnje postojano odbacuje.

Lagard se danas osvrnula na ovo pitanje, rekavši da je slabljenje juana prema dolaru izazvano jačanjem američke valute pošto Federalne rezerve povećavaju kamatne stope.

Juan je prema korpi glavnih valuta deprecirao manje.

-Podržali smo okretanje Kine prema (valutnoj) fleksibilnosti i želimo da ohrabrimo vlasti da nastave tim putem dalje – rekla je Lagard.

Dodala je kasnije da smatra da kineske vlasti preduzimaju korake da održe rast, stabilnost i povjerenje investitora zbog trgovinskog sukoba, ali da se suočavaju sa “komplikovanim” balansiranjem kako bi držali svoju fiskalnu situaciju pod kontrolom.

Ministar finansija SAD Stiven Menučin sastao se jutros na marginama sastanka MMF i Svjetske banke sa guvernerom Narodne banke Kine Li Gangom.

-Razgovarali smo o važnim ekonomskim pitanjima – napisao je Menučin na Tviteru.

Predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim takođe je upozorio na opasnosti od eskalacije trgovinskog spora, rekavši da plan ovog kreditora ekonomskog razvoja zavisi od snažnih trgovinskih tokova i da bi globalnom rastu bio zadat čist udarac ako bi sve zemlje sprovele svoje trgovinske prijetnje.

Generalnu skupštinu MMF i Svjetske banke, kojoj prisustvuje više od 19.000 predstavnika, nije poremetio zemljotres koji je rano jutros pogodio oblast između ostrva Bali i Java i u kojem su poginule tri osobe dok su neke zgrade oštećene.

Kim je obećao podršku Svjetske banke Indoneziji nakon serije zemljotresa, uključujući i finansijsku podršku za obnovu ključnih objekata i infrastrukture, kao što su škole, bolnice i putevi, i oštećena stambena naselja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO