Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OSUDITE ME, BRIGA ME” Ispovijest žene koja ide na odmor od porodice U BOLNICU

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Svake godine odglumim da sam bolesna, odem u bolnicu na odmor. Oko djece mi niko ne pomaže, i na moru se umorim. (…) Odmorim dušu, napunim baterije. Ja drugačijeg odmora nemam. Bolnička hrana mi je dobra.

Ovako izgleda sažetak objave jedne žene koja se potpisala kao majka troje djece. Legendarni post kruži internetom odavno, da li je istinit nemoguće je utvrditi, ali svaki put kad ga neko iznova ritvituje, šeruje, postuje – izazove buru.

Prenosimo ga u cjelosti:

– Samo da vas pozdravim. Ja svake godine odglumim da sam bolesna i odem u bolnicu na odmor. Tokom cijele godine mi niko ne pomaže oko djece, na moru se umorim, crknem, ono je sve samo nije odmor. Ja u bolnicu, muž na godišnji odmor i čuva djecu – piše ona ovu ispovijest.

“I svekrva mu pomogne, sin joj je. Ja sam snajka, što bi meni pomagala. Meni je bolnica divna. Svake godine spavam svih 14 dana. Usput povadim nalaze i snimim nekad bubrege, nekad stomak, kako kad kažem da me boli. Dobro dođe da me pregledaju. Odmorim dušu, napunim baterije i vratim se kući”.

“Da me ne napadnete što mužu uzimam godišnji. Pa on ima zimski odmor i ljetni. Osudite me, briga me. Ja drugačijeg odmora nemam. Bolnička hrana mi je dobra. Trenutno sam na odjeljenju, ovaj put na infektivnoj. Kobajagi povraćam. Ljubim vas, u potpisu majka troje djece”.

Zove se Mama

Gepostet von Jelica Greganovic am Mittwoch, 22. Januar 2020

Okej, ovo je baš mnogo za prevariti. Ali hajde da analiziramo šta smo saznali iz ovog “kako sam provela raspust” sastava.

Šta inače znamo?

Dobro je voditi računa o zdravlju preventivno.

Domaćice i majke nemaju primanja, radno vrijeme, niti godišnji odmor.

Takođe, često ih niko ne pita da li mogu da se nose s tim “poslom”, kako im je i je li im potrebna pomoć. “Ma šta tebi fali, sjediš kući, ne moraš na posao, muž ti donosi pare”, čest je stav koji društvo ima prema domaćicama. Još ako si majka, ma majčinska ljubav i instinkt “ispeglaju” sve drugo što ne valja, nema žaljenja.

Prosto, u patrijarhalnom društvu kao što je naše podrazumijeva se da žena mora biti bezgranično požrtvovana, a ukoliko je majka, mora još i više da se daje.

S druge strane, način koji je ova žena izabrala da se nosi sa patrijarhatom krajnje je upitan.

Vazda se vode polemike je li genijalan ili nenormalan – što bi se reklo, prešla je igricu. Da li je sebična prema mužu ili je ovo potez da mu se oduži za sebičluk koji trpi od njega preostalih 50 sedmica godišnje. Bilo kako bilo, šta je pozadina priče i kakav brak i život uopšteno ova žena ima – niko od nas ne može da zna – te je tako svako od onih koji su njen post pročitali, stvorio svoju sliku u glavi. Zato su komentari toliko i različiti:

“Sve pohvale za snalazljivost”, “Genijalka”, “Hahahaaa divno!”, “Saglasna sam u potpunosti, svaka čast!”, “Živjele majke!”, “Bog joj sreću dao!”, pisali su jedni, a može se pročitati i: “Jadna zena”, “Tužno”.

“Dolazi porodica u posjetu? Istrpjeću”

– Brzo djeca porastu i krenu svojim putem, a onda ostaje vremena za odmor na pretek, ali i pusta kuća.

– I ja sam se jedino istinski odmorila u životu kad sam bila pet dana u bolnici. Bile su dozvoljene posjete, ali mora nešto da se istrpi.

– Istina živa. Nikada mi nije bilo ljepše nego li pred operaciju. Naspavala sam se kao niko.

– Ali je dobro što mijenja odjeljenja, glupo bi bilo da ide na odmor uvijek u isto mjesto. Važno je da ne bude monotono odmor.

– Moja svekrva dođe samo kada je sinke pozove.

– Sad kad nastane epidemija poslije ove ideje.

– Živo me interesuje gdje kraljica živi, kad u ovoj napaćenoj Srbiji i kad te stvarno nešto boli čekaš snimanje mjesecima. Osim što je zabavno, teško da ću da povjerujem da se tek tako jednom godišnje „smjestiš” na odmor u bolnicu, a o mogućnostima zaraze bolje da ne pričam. I da, ubace te na infektivno, eto onako na riječ. Nije se desilo.

– Samo se pitam gdje je prime na ležanje – primjetila je tu “rupu” u priči još jedna žena.

– Ja razumijem i pozdravljam. Nekad nema drugog načina.

– Autorka jeste bolesna, ali odmara u pogrešnim bolnicama, treba da “odmara” u Lazi.

A šta vi mislite – je li ovo ludilo ili genijalnost?

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO