Hronika

Osuđen na 2 godine zatvora: Goran uzeo sjekiru i ubio punca, svemu prethodila svađa

Goran Mirković (56) iz Gradiške osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljivosti u prekoračenju granice nužne odbrane ubio punca Milana Mudrinića (80) kojeg je udario sjekirom u glavu.

Hapšenje lisice na rukama
FOTO: SHUTTERSTOCK

Presudom je obavezan da kćerki ubijenog, a svojoj supruzi Milki Mirković isplati odštetu od 5.000 KM zbog smrti bliske osobe, odnosno oca. To mora da uradi u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Mirkovića su ranije teretili za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje počinio u neuračunljivom stanju prekoračivši nužnu odbranu.

Pročitajte još

Tužilaštvo je po okončanju izvođenja dokaza izmijenilo optužnicu, pa mu je na teret stavljen pokušaj ubistva u stanju bitno smanjene uračunljivosti i prekoračenju nužne odbrane. Izmjenama mu je stavljeno da je krivično djelo počinio iz eventualnog umišljaja, piše Glas Srpske.

Prema optužnici, Mirković je zločin počinio 21. avgusta 2019. godine oko 22 časa nakon svađe sa puncem Mudrinićem u svojoj kući u mjestu Brezik – Laminci. Navodi se da sa puncem nije bio u dobrim odnosima te su se njih dvojica prvo posvađali zbog duga, a zatim u počeli da se naguravaju i hvataju za odjeću. Sukob je spriječila supruga optuženog Milka Mirković koja Mirkovića gurnula u kuhinju, a oca napolje.

U optužnici se dalje navodi da je Mudrinić po izlasku iz kuće rekao da mu optuženi ne treba vraćati novac, ali da će mu polupati vozilo da ga ne može voziti, te je prišao parkiranom „golfu 3“ na kojem je cjepanicom razbio prednje vjetrobransko staklo.

Dalje se navodi da je Mudrinić cjepanicom udario optuženog Mirkovića koji je u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima usljed privremene duševne poremećenosti, odbijajući napad uzeo sjekiru i oštricom udario Mudrinića u predjelu tjemena glave, prekoračivši granice nužne odbrane.

Mudrinić je od povreda preminuo tri dana kasnije.

Navodi se da je optuženi Mirković bio svjestan da udarcem sjekire može prouzrokovati smrt oštećenog.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije