Hronika

OSUĐEN NA 4 MJESECA ZATVORA "Demokrata" iz Brčkog novac iz udruženja trošio na SUPRUGU I PORODICU, zloupotrebom pribavio oko 40.000 KM

Tužilaštvo Brčko distrikta osudilo je Edina Ražanicu (45), predsjednika brčanskog udruženja "Centar demokratije" na četiri mjeseca zatvora jer je zloupotrebom budžetskih grantova sebi i bliskim osobama pribavio imovinsku korist od blizu 40 hiljada KM.

NOVAC , KONVERTIBILNE MARKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je na zatvorsku kaznu osuđen po sporazumu sa Tužilaštvom, a koji je zaključen pošto je vratio cjelokupnu imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, a izrečena mu je i zabrana vršenja dužnosti u udruženjima građana i fondacijama na period od pet godina.

Podsjećamo, optužnicom podignutom krajem prošle godine, Ražanici je stavljeno na teret da je u periodu od 2017. do 2020. godine postupajući u svojstvu odgovornog lica ovlaštenog za raspolaganje novčanim sredstvima udruženja zaduženog za osiguranje zakonitosti rada, sredstva iz budžetskih grantova dodijeljena za rad udruženja trošio u svoju, i u korist trećih lica.

-On je tada optužen da iako je bio dužan da raspolaže i upravlja imovinom udruženja sa dužom pažnjom, na odgovoran i zakonit način, u najboljem interesu udruženja iskoristio položaj tako što je protivnociljevima udruženja trećim licima plaćao ugovore o djelu, odnosno usluge koje nisu izvršene, plaćaozakupninu supruzi za prostor koji uopšte nije služio potrebama udruženja i članovima porodice dao nakorištenje skupocjene telefonske uređaje plaćene sredstvima udruženja – rečeno je u optužnici.

Pročitajte još

Kako je navedeno u optužnici, nakon što je na račun udruženja po odlukama Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade i gradonačelnika Brčko distrikta BiH isplaćen ukupan iznos od 65.500 KM na ime grantova namijenjenih za rad udruženja, svjestan da korištenjem novčanih sredstava protivno ciljevima udruženja pribavlja sebi i drugima imovinsku korist, što je i htio, on je iskoristio položaj utroškom 713 KM za lične potrebe i potrebe bliskih mu osoba.

– Pred Osnovnim sudom, tužilaštvo je optužilo Ražanicu za teži oblik krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, kojim je pribavljena imovinska korist preko deset hiljada KM. Pored toga, Tužilaštvo je predložilo sudu da optuženom izrekne mjeru sigurnosti zabrane vršenja dužnosti odgovorne osobe u udruženjima građana i fondacijama u trajanju od najmanje pet godina od dana pravosnažnosti presude – saopšteno je iz tada iz tužilaštva.

Prihvativši potom zaključeni sporazum, sud je donio nepravosnažnu presudu izrekavši mu kaznu zatvora od četiri mjeseca i predloženu zabranu vršenja dužnosti.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu