Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Osuđen zbog POKUŠAJA UBISTVA POLICAJACA: Hasanbašiću 14 godina zatvora

Hronika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Mustafa Hasanbašić osuđen je u Okružnom sudu Banjaluka na 14 godina zatvora zbog pokušaja ubistva i napada na policajce u martu prošle godine u blizini Doboja.

U Okružnom sudu su rekli da je Hasanbašić osuđen zbog pokušaja ubistva, prinude, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja, kao i neovlaštene proizovodnje i prometa droge.

Osim zatvorske kazne, Hasanbašiću je izrečena i mjera obavezanog liječenja od zavisnosti, koja će se provoditi u ustanovi za izvršenje kazne zatvora.

Hasanbašić je osuđen za pokušaj ubistva jer je pucao na policijsku patrolu, koju je napao zajedno s Benjaminom Ćostovićem, koji je u međuvremenu priznao krivicu i osuđen je na godinu i po zatvora. Osuđen je za pomoć učiniocu krivičnog djela, odnosno pomoć Hasanbašiću, i zbog napada na policiju.

Prema presudi, Hasanbašić i Ćostović su 9. marta ove godine napali policijsku patrolu koja ih je uočila da konzumiraju spid i amfetamin i prepakuju narkotike u mjestu Glavica kod Doboja. Droga je bila vlasništvo Hasanbašića.

U optužnici se navodi da je Hasanbašić, osim što je pucao na policajce, tokom bježanja od taksiste oteo vozilo kako bi umakao potjeri, dok je Ćostović pesnicom udario policajca.

Hasanbašić je nakon otimanja vozila od taksiste pobjegao u Rajčevo, gdje je ostavio vozilo. Otkriven je kasnije u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je uhapšen.

Prilikom potjere za Hasanbašićem bili su uključeni psi tragači, specijalna jedinica policije, kao i helikopteri. Tada se sumnjalo da je dva puta pucao na policajce.

Poznat po krivičnim djelima

Hasanbašić je poznat po krivičnim djelima. Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na 7 godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu. On je nakon ovog zločina počinio još i krađu, te pobjegao.

Presudom je od Hasanbašića oduzeto i oko 140 grama droge spid, te 9 metaka za pištolj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO