Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OSUMNJIČENI ZA POKUŠAJ UBISTVA I AKADEMIK Ovo su Kurtijevi kandidati za predsjednika

Politika
Autor:

Foto: Profimedia

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti predložio je na današnjem sastanku predsjedništva te stranke nekoliko osoba za kosovskog predsjednika, uključujući, kako prenosi Indeksonlajn, pisca Redžepa Ćosju i osumnjičenog za pokušaj ubistva prištinskog advokata Azema Vlasija, Murata Jašarija.

Ćosja, koji se, kako navodi Indeksonlajn, pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata, nije blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK) Ise Mustafe, prenosi Kosovo onlajn.

Riječ je o akademiku i aktivisti koji je zajedno sa aktuelnim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem učestvovao u mirovnim pregovorima za okončanje sukoba na Kosovu 1999. godine.

U telefonskom razgovoru za News24 u oktobru ove godine, Ćosja je govorio o mogućnosti razmjene teritorija kao rješenju za kosovsko pitanje, prenio je tada Kosovo onlajn.

Poznat je i po tome što je kritikovao protivnike tzv. OVK, kao i brojne kosovske i albanske političare i intelektualce, uključujući pisca Ismaila Kadarea, Ibrahima Rugovu, Salija Berišu, Fatosa Nanoa, Bajrama Kosumija i članove Demokratskog saveza Kosova.

Drugi kandidat pucao na Azema Vlasija

Kao drugi kandidat pominje se Murat Jašari, brat jednog od najpoznatijih komandanata bivše OVK, Ismeta Jašarija “Kumanove”.

Jašari je 2017. godine priznao da je pucao na prištinskog advokata Azema Vlasija, navodeći kao razlog “događaje iz osamdesetih” godina.

Jašari je, kako su tada pisali mediji, navodno rekao da bi pucao i na tadašnjeg kosovskog premijera Isu Mustafu i Tačija.

Kosovo onlajn prenosi da teško da će prijedlozi Kurtija biti usvojeni jer je DSK kao glavni uslov za ulazak u vladu iznio zahtjev da dobije mjesto kosovskog predsjednika.

Kako se navodi, na današnjem sastanku Predsjedništva DSK odlučeno je da ako ovaj uslov ne bude ispunjen, DSK neće potpisati koalicioni sporazum.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO