Biznis

OSVANULA “ŽABA” Probijen kilometar dug tunel na putu Neum-Stolac

U okviru Projekta izgradnje magistralnog putu M-17.3 Neum Stolac, danas je konačno probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara.

OSVANULA “ŽABA” Probijen kilometar dug tunel na putu Neum-Stolac
Foto: Klix/RAS Srbija

Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u maju kompletni radovi na tunelu biti završeni – kazao je on.

Kompletni put Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini grad BiH na moru – Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom putu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je kako je riječ o prirodnoj prepreci između Neuma i Stoca, odnosno između Jadranske obale i ostatka FBiH.

– Ovo je vrlo značajan poduhvat i nadam se da će se u naredne dvije godine ostvariti taj san koji sanjamo od Austrougarske, tj. da istupimo neumskom zaljevu slobodno i bez graničnih prelaza – izjavio je nakon obilaska tunela premijer Novalić.

Ministar saobraćaja i komunikacija F BiH Denis Lasić, ističući značaj pojekta, odnosno dugo najavljivane magistrale Neum-Stolac, pojasnio je da projekt ide znatno bržom dinamikom, tri mjeseca prije predviđenog.

– To samo još jednom pokazuje ozbiljnost rada te se zahvaljujem svim ljudima na terenu koji su najviše doprinijeli ovom projektu – poručio je federalni ministar.

Načelnik Neuma Živko Matuško istaknuo je kako će put olakšati i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj toga kraja.

Inače, potpisan je ugovor i za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi dužine 8,7 km. Posao vrijedan 17 miliona maraka, a dobio ga je konzorcijum kojeg čine mostarski HP Investing i Putevi Grude, a rok za završetak te dionice je 16 mjeseci.

Osim toga raspisan je i tender za izgradnju dionice Broćanac-Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu, a rok za dostavljanje ponuda je 25. jula.

Federalna vlada je za gradnju puta Neum – Stolac, koja je dio programa gradnje i modernizacije magistralnih puteva u Federaciji BiH, izdvojila 40 miliona evra.

(Klix)