Regioni

OSVEŠTAN OBNOVLJENI HRAM KOD LOPARA Episkop Fotije pozvao na duhovno jedinstvo srpskog naroda i onih koji vode državu

Na crkvenoj svečanosti povodom osveštanja obnovljenog hrama Prepodobnog Sisoja Velikog u Gornjem Mačkovcu kod Lopara Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je na duhovno jedinstvo srpskog naroda i odgovornih koji vode državu.

OSVEŠTAN OBNOVLJENI HRAM KOD LOPARA Episkop Fotije pozvao na duhovno jedinstvo srpskog naroda i onih koji vode državu
FOTO: SRNA

Da ono što radimo, radimo zajedno i na dobro našeg naroda, da čuvamo duhovno jedinstvo – to nam je nikad potrebnije, na taj način ćemo sačuvati naš Kosmet i sve naše republike i pokrajine gdje živi pravoslavni srpski narod – rekao je vladika Fotije.

On je pozvao sve one koji vode državu i imaju odgovorne funkcije da svoju službu vode nemanjićkim putem ljubavi prema Bogu i bližnjima i u međusobnoj ljubavi, poželivši da ne bude svađe među braćom.

– Ljubav prema svetinjama i crkvama održaće narod, zato je dobro da su ovdje danas i predstavnici političke vlasti u Republici Srpskoj, na nivou BiH i lokalni načelnici opština, čime pokazujemo naše jedinstvo i hoćemo da gradimo nemanjićki zavet, a to je simfonija između crkve i države, odnosno državnih predstavnika – istakao je episkop Fotije.

Foto: Srna
Foto: Srna

Vladika je rekao da okupljanje Srba oko svojih hramova pokazuje njihovu ljubav i nemanjićku predanost svojim svetinjama i poželio da hramovi budu mjesto okupljanja, duhovnog obnove i preporoda.

Uz zahvalnost svima koji pomažu izgradnju i obnovu hramova episkop Fotije je citirao narodnu poslovicu da su velika djela za velike ljude.

Crkvenom slavlju prisustvovao je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić koji je rekao da je SPC institucija koja je očuvala srpski narod proteklih vijekova i da tako treba i da ostane.

Odgovarajući na pitanja novinara, Ivanić je ocijenio da je pozicija Srba u Federaciji BiH “više nego problematična” i da je njihov broj gotovo zanemarljiv.

– Mi smo narod koji je najviše (etnički) očišćen, jer je učešće Srba u Federaciji BiH najmanje, gotovo zanemarljivo, a i ono malo što ih ima živi izloženo velikim problemima – rekao je Ivanić.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je na crkvenoj svečanosti da je najstariji hram na planini Majevici obnovljen u obliku u kojem je postojao vijekovima i da njegova obnova pokazuje koliko je srpski narod privržen svojoj crkvi i jedinstvu.