Kolumne

Otimaju novac zbog „više sile“

Svaki put kada od građana treba oteti novac, pozivaju se na nekakve zakone.

Otimaju novac zbog „više sile“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

No, sada se otišlo i korak dalje, pa se pored zakona otimači novca u Republici Srpskoj pozivaju i na… višu silu?!

Naime, roditelji srednjoškolaca širom Srpske ogorčeni su jer im ni više od godinu dana nakon uplata nije vraćen novac koji su odvajali kako bi im djeca barem na par dana pobjegla u neki bolji svijet i uživala sa svojim vršnjacima.

Ali djeca nisu otišla, a novac je uplaćen za njihov put.

Da je kojim slučajem situacija bila drugačija, da je neki roditelj zakasnio sa uplatom novca do određenog datuma, njegovo dijete ne bi ni otišlo na ekskurziju.

Međutim, kada su u problemu oni koji godinama uzimaju novac, onda je situacija potpuno drugačija.

Još veće ogorčenje uslijedilo je kada su roditelji obaviješteni da im se neće ni vratiti sav novac, nego tek polovina!

Drugu polovinu “pojela” je, kako rekoše u turističkim agencijama, nekakva, samo njima poznata, viša sila. U stvari, nije baš “pojela”, jer će se dio novca vratiti roditeljima, ali u vaučerima?!

Pročitajte još

Drugim riječima, roditelji nikada neće vidjeti vlastiti novac, ali će ga moći iskoristiti samo ukoliko sljedeće godine budu otišli na destinacije gdje su trebala otputovati njihova djeca u sklopu ekskurzije.

Zaista se mora priznati da bi ovakvom načinu otimačine pozavidjeli i članovi grupe TNT.

Objasniše tako u agencijama da je viša sila u stvari pandemija. Pa, ako je tako, onda se postavlja pitanje kako su hoteli mogli uzeti novac za rezervacije, ako se zna da su u zemljama destinacijama bile uvedene daleko strože mjere nego kod nas upravo zbog pandemije, i to mnogo ranije.

Osim više sile, u agencijama se pozivaju i na zakone, ali nijedan od zakona na koji se pozvaše ne poznaje vaučere kao način vraćanja duga, pa se tako postavlja pitanje ko koga ovdje i sa kojim ciljem.

Ono što je u nakaradnom sistemu u kakvom živimo odavno postalo jasno, to je da će se ovakve stvari dešavati dok god građani, a u konkretnom slučaju roditelji, djeluju kao pojedinci.

Prihvati notifikacije