Društvo

"OTIŠLA JE NA BOLJE MJESTO" Sofija (16) preminula u Grčkoj poslije teške borbe s bolešću

Sofija Nakić (16) iz Žitkovca, tinejdžerka koja se liječila od rijetkog sarkoma, preminula je večeras nakon duge bitne sa opakom bolešću, objavljeno je na “Fejsbuk” stranici “Za Sofiju do pobjede” preko koje je prikupljan novac za njeno lečenje.

"OTIŠLA JE NA BOLJE MJESTO" Sofija (16) preminula u Grčkoj poslije teške borbe s bolešću
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Večeras je naša Sofija izdahnula. Sačekala je svog tatu da dođe da je poljubi još jednom i otišla na neko bolje mjesto – piše u objavi.

Sofija je bolovala od sarkoma vezivnog tkiva u sinusnoj šupljini i na mekom nepcu, zbog čega nije mogla da jede, niti da kaže da je gladna.

Počela je liječenje na dječijem Hematoonkološkom odjeljenju u Kliničkom centru u Nišu, ali vrlo brzo je zbog rijetkosti bolesti upućena na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, a potom je otputovala na liječenje u Atinu, za šta je cijela Srbija sakupljala novac.

Sofija se razboljela 2017. godine, a šest mjeseci kasnije sarkom je bio toliko veliki da se nije mogao operisati.

Na Institutu se liječila sve do maja ove godine – dobijala je hemoterapije, tri različita citostatika i radio terapiju, ali ništa od toga nije dalo rezultata.

– Sofija je u maju dobila sepsu zbog hemioterapije i od tada su prestali da je liječe, a ništa je ne upućuju dalje. Ja insistiram da se desi nešto, jer u suprotnom morali bismo cijelo liječenje mi da platimo, a svi troškovi na godišnjem nivou su mnogo skupi. Liječenje samo po sebi može da ima cijenu, ali tu su i boravak u nekoj državi, prevoz do tamo. Neki slični slučajevi liječenja izlazili su i do skoro pola miliona evra na godišnjem nivou – ispričao je ranije Sofijin otac Bojan Nakić.

Njeni roditelji tvrdili su da su se mjesecima borili da joj se započne liječenje u inostranstvu, da su humani ljudi i organizacije počeli da prikupljaju novac SMS, piše portal Južne vijesti.