Društvo

"OTIŠLA JE U VJEČNU SLOBODU" Sahranjena doktorka koja se nije izborila sa koronom, govor njenog supruga KIDA DUŠU

U porti manastira Sušica kod Gračanice na Kosovu i Metohiji danas je sahranjena doktorka Sonja Rakočević (47) koja je preminula od korona virusa na božićno jutro.

"OTIŠLA JE U VJEČNU SLOBODU" Sahranjena doktorka koja se nije izborila sa koronom, govor njenog supruga KIDA DUŠU
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT

Opelo je služio vladika raško-prizrenski Teodosije u prisustvu oca Mihaila, igumana prizrenskog manastira Sveti Arhangeli.

U tišini, okruženi manastirskim mirom i snegom, najbliži su slušali riječi Sonjinog supruga Živojina Rakočevića, novinara i jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca na Kosovu i Metohiji, hroničara života i stradanja Srba južno od Ibra.

– Sa Sonjom su danas hiljade djece, ja znam, jer je bila majka toj djeci. Mnogo me Goranaca zvalo. Toliko želim da im se zahvalim. Prizrenaca, ljudi sa Štrpca… Ona nije svoje pacijente ostavljala u bolnici – govorio je odlučno muž koji se rastavljao od supruge.

– Naš život je bio po svemu neobičan. Upoznali smo se na studentskim demonstracijama u Prištini. I Priština je postala srce našeg urbanog života. Vjenčali smo se pred vojnim oklopnim vozilima u crkvi Svetog Nikole u Prištini. To je bilo prvo vjenčanje Srba poslije rata – prisetio se Rakočević pored grobnog mjesta svoje supruge, prenosi Kurir.

Pročitajte još

“Sonja i ja smo sanjali slobodno Kosovo. Sonja svojim trpljenjem kako samo kosovski Srbi znaju da trpe. I svojim čekanjem kako jedino kosovski Srbi umiju da čekaju. Bio sam siguran da ćemo nas dvoje dočekati slobodu, a sada shvatam da je ona otišla u vječnu slobodu, a da ću se ja još potucati po ovoj zemaljskoj slobodi i da će se moji Simonida, moj Dimitrije i moji braća i kumovi boriti za tu trunku dostojanstva i ljudske slobode – nastavio je govor Živojin Rakočević i dodao: – Želim da kažem da Sonja, zajedno sa mati Irinom, dr Zvonkom Staševićem, dr Draganom Perićem…nikada, nijednog trenutka, nisu ostavili svoj narod”.

Rakočević se prisjetio kako je na studijama medicine počelo prijateljstvo dr Sonje Rakočević sa mati Irinom, monahinjom i doktorkom u čijem ce sestrinstvu počivati.

– Hvala ti mati Irina. Ona je bila dio tvog sestrinstva, organizacije Sveti Jovan Milostivi. Mojoj Sonji kažem da me je Bog nagradio velikim darom i ja sam mu zahvalan. I Bog mi je na Božić rekao da mi taj dar poklanja za vječnost – rekao je Živojin.

Stihovi za suprugu: Ti si moj život

– Epska sam priroda i tvrd. Govoriću nešto što je voljela – rekao je Živojin Rakočević opraštajući se od supruge: „Ti si moj život vidjela izbliza. Primisao, pokret, riječ što nisam rekao. Vidjela moj grč i kad stojiš iza. Slutila moju bolest nadaleko.Ti si u mom oku dok još gasne vidjela prva novog smijeha klicu i kad se vratim domu ure kasne znala svu priču samo po mom licu – njegovi su stihovi.

Rakočević se prisjetio kako je na studijama medicine počelo prijateljstvo dr Sonje Rakočević sa mati Irinom, monahinjom i doktorkom u čijem ce sestrinstvu počivati.