Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OTIŠLI ZA RUSIJU Na cisternama oštetili „Nestro petrol“ za 240.000 KM

Hronika
Autor:

Foto: Uprava carine/RAS Srbija

Protiv bivših direktora preduzeća „Nestro petrola“ Vladimira Abakumova i Pavela Ivaščenka podnesen je izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da su ovu firmu oštetili za oko 240.000 maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

Prema našim saznanjima, izvještaj protiv njih je podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, a oni su u međuvremenu napustili prostor Bosne i Hercegovine. Malverzacije za koje su osumnjičene su u vezi sa nabavkom dvije cisterne za „Nestro petrol“.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su, navodeći inicijale, da su protiv Rusa izvještaj podnijeli službenici uprave Kriminalističke policije.

Prema njihovim riječima, ovaj dvojac terete da su počinili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i saizvršilaštvo.

– Oni se sumnjiči da su krivična djela počinili kao odgovorna lica u preduzeću sa sjedištem u Banjaluci. Osumnjičeni su da su u toku 2015. godine sačinili dva kupoprodajna ugovora za nabavku polovnih teretnih vozila za prevoz specijalnih tereta po cijenama koje su više od tržišnih – rekla je portparol MUP Srpske Danica Gnjatović.

Gdje je razlika?

Prema njenim riječima, oni su taj način pribavili imovinsku korist privrednim društvima koji su prodali cisterne, dok je za isti iznos oštećena firma u kojoj su radili.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su oni kupili dvije cisterne za oko 345.000 maraka, a da je njihova stvarna vrijednost bila oko 100.000 maraka.

– U zvaničnim papirama naveli su da su jednu cisternu platili 155.000 maraka, a drugu 190.000 maraka. Međutim, obje cisterne su koštale po 50.000 maraka – pojasnio je naš sagovornik.

On je dodao je prva cisterna „man“ i da je ona kupljena od preduzeća „SB Oil gas“, a druga je marke „reno“ i nabavljena je od preduzeća „EuroTranzit“.

– Pretpostavlja se da su razliku novca, koji su dobili od nabavke cisterni, podijelili između sebe – dodao je izvor Srpskainfo.

Bivši direktori

U kompaniji „Nestro petrol“ juče nismo uspjeli dobiti informaciju da li su oni još uvijek zaposleni i na kojim funkcijama u ovom preduzeću. Međutim, na zvaničnoj stranici ovog preduzeća se više ne nalaze njihova imena.

Abakumov je bio  generalni direktor „Nestro petrola“, a Ivaščenko je bio zamjenik generalnog direktora za tehničke poslove.

Naš sagovornik je dodao da su obojica osumnjičenih napustili BiH i otišli za Rusiju. Prvi je otišao Ivaščenko, i to 2017. godine, a Abakumov godinu kasnije.

Do pet godina zatvora

Kada je u pitanju Krivični zakonik Republike Srpske, ko zloupotrebom službenog položaja prekorači granice ovlaštenja i pribavi sebi ili drugim neku korist, ili drugom nanese štetu, kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Ako činjenjem ovog krivčnog djela pribavi korist veću od 50.000 maraka, osumnjičeni se može kazniti kaznom zatvora od 2 do 12 godina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO