Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Otkrivamo detalje o EKSPLOZIJI u Rafineriji nafte Brod: Radnici danima upozoravali na OZBILJAN KVAR

Hronika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Radnici Rafinerije Brod danima su ukazivali da bi se u krugu preduzeća mogla desiti katastrofa, međutim očigledno je da su nadležni njihova upozorenja ignorisali i nisu otklanjali kvar, saznaje „EuroBlic“ od radnika ove firme.

Prema njihovim riječima tri ili četiri dana prije katastrofalne eksplozije u Rafineriji, a u kojoj je život izgubio Ljubo Patković, radnici su upozoravali da postoje određeni kvarovi i sve su to upisivali u radnu knjigu.

Curilo gorivo

– Jedan od radnika je primijetio da u postrojenju četiri curi gorivo i da bi to što prije trebalo ukloniti. Danima uoči tragedije upisivali su u tu knjigu da gorivo i dalje curi, međutim očito da to nadležni nisu primijetili – pojasnio nam je jedan od radnika.

Kaže da većina njegovih kolega smatra da je upravo curenje goriva uzrokovalo ovu veliku tragediju.

Podsjetimo, eksplozija se desila u utorak oko 21.30 časova i tom prilikom je Patković poginuo, a devet radnika povrijeđeno.

„EuroBlic“ je i juče objavio tekst u kojem je navedeno da se u radnoj knjizi najvjerovatnije krije uzrok eksplozije, jer radnici na kraju smjene u tu knjigu unose informacije o procesu proizvodnje.

Foto privatna arhiva

Za sada nije poznato da li su inspektori imali uvid u tu spornu knjigu i gdje se ona sada nalazi.

Zanimljivo, da je zbog obima eksplozije i juče trajao uviđaj koji je obavljao dežurni tužilac iz Doboja uz prisustvo velikog broja pripadnika Policijske uprave Doboj.

Da je čitav slučaj pod velom tajni, potvrdio nam je i otac nesrećnog mladića Jovan Patković. On je ranije u razgovoru sa ekipom „EuroBlica“  rekao da mu niko ništa ne govori o tome kako mu je sin izgubio život, ali da će sve to otkriti.

Ljudska greška

Porodica vjeruje da je Ljubo život izgubio ljudskom greškom što su naveli i u smrtovnici.

– Džaba kaciga i maska, ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ću saznati istinu o njegovoj pogibiji – rekao je Jovan.

Foto privatna arhiva

On je ispričao i da je njegov sin planirao uskoro da se ženi.

Mještani Broda sa kojima smo i juče razgovarali pričaju da se situacija u njihovom gradu smirila i da se sve vraća u normalu, a da su bukvalno sekunde dijelile ovaj grad od katastrofe.

-Većina nas mještana je nekad radila ili još radi u Rafineriji. Kada smo vidjeli da je požar u postrojenju četiri, krv u žilama nam se zaledila, jer se ono nalazi pored postrojenja u kojem je Izomaks. Da je vatra zahvatila to postrojenje posljedice bi bile mnogo, mnogo gore. Vjerujte da bi se i Brod i Slavonski Brod morali evakuisati – kaže naš sagovornik.

Nema zagađenja

Iz preduzeća “Optima grupa” rekli su da od eksplozije nema ekoloških posljedica, kada je u pitanju zagađenost vazduha i vode. Oni su rekli da to potvrđuju mjerenja i vještačenja koja su obavili poslije incidenta.

Kada je u pitanju uzrok eksplozije u „Optima grupi“ rekli su da će sačekati zaključak komisije kada bude završena istraga.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO