Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OTKUD KIM DŽONG UNU NAŠE VOZILO” Čuveni njemački proizvođač automobila ZBUNJEN

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Njemački proizvođač automobila Dajmler navodi da nema pojma kako je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un nabavio njihove luksuzne blindirane limuzine.

Kako navode, oni mu nisu prodali jer poštuju sankcije UN. Vjeruje se da predsjednik Sjeverne Koreje koristi verziju koja je opremljena najnaprednijim komunikacijskim i zabavnim sistemima.

Kim je koristi Dajmlerove brendirane limuzine na nekoliko samita. Vozio se njima ove sedmice kada se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i u oba njegova prethodna samita sa predsjednikom Donaldom Trampom, prenosi B92.

Sjevernoj Koreji je zabranjena prodaja luksuzne robe, uključujući limuzine zbog sankcija Ujedinjenih nacija, koje su imale za cilj da pritisnu Pjongjang da napusti razvoj nuklearnog oružje.

Međutim, ove nedjelje lider S. Koreje koristio je dvije limuzine koje su ga čekale u stanici Vladivostok. Paradirao je u “Mercedes Majbah S600 Pullman Guard” i a u pratnji je bio “Mercedes Majbah S62”.

Vjeruje se da je koristio “S600 Pullman Guard” za svoje samite sa Trampom u Singapuru u junu prošle godine i u Hanoju februara ove godine.

– Nemamo apsolutno nikakvu ideju o tome kako su ta vozila isporučena u Sjevernu Koreju – rekla je portparolka Dajmlera Silke Mockert.

Dajmler, kompanija sa sjedištem u Štutgartu, važi za jednu od najvećih i najprestižnijih automobilskih giganata na svijetu. Oni su jedan od najvećih proizvođača visokokvalitetnih putničkih automobila i najveći svjetski proizvođač kamiona iznad šest tona.

– Naša kompanija više od 15 godina nema nikakvih poslovnih veza sa Sjevernom Korejom i strogo se pridržava embarga. Da bi se spriječile isporuke u Sjevernu Koreju i bilo koju od njenih ambasada širom svijeta, Dajmler je implementirao sveobuhvatan proces kontrole izvoza. Međutim, prodaja vozila od strane treće osobe, posebno polovnih vozila, je izvan naše kontrole i odgovornosti – zaključuje Silke Mockert.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO