Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OTMICA ILI SAMOVLAŠĆE U završnim riječima na suđenju Draganu Cerovcu SUPROTNA TUMAČENJA ZAKONA

Hronika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

U završnim riječima Republičkog javnog tužilaštva i odbrane Dragana Cerovca optuženog za otmicu danas su se čula potpuno suprotna tumačenja zakona.

Dok republički tužilac Svjetlanka Bijelić smatra da je tokom suđenja u potpunosti dokazala da je optuženi Cerovac imao ulogu vozača i bio saizvršilac u krivičnom djelu koje je optužnicom okvalifikovano kao otmica, advokat Predrag Ješurić je kategoričan u stavu da nema govora o otmici, te da se u najgorem slučaju moglo raditi o samovlašću.

Prema optužnici, Cerovac je u maju prošle godine zajedno sa odbjeglom braćom Vidovićima, Ljubanom i Miljanom učestvovao u otmici Nenada Jakovljevića iz Bijeljine.

Cerovac je uhapšen u novembru prošle godine nakon što je raspisana potjernica, dok su braća Vidović i dalje nedostupna pravosuđu Republike Srpske i prema posljednjim informacijama nalaze se u Srbiji.

– Izvan svake razumne sumnje, tužilaštvo je dokazalo da je optuženi Dragan Cerovac učestvovao u otmici Nenada Jakovljevića u maju prošle godine u Bijeljini. To je potvrđeno iskazima svjedoka i drugim dokazima – izjavila je republički javni tužilac Svjetlanka Bijelić danas u Okružnom sudu u Banjaluci.

Opisala je da je uloga Cerovca bila da prati braću Vidović, da ih vozi zajedno sa Jakovljevićem na određene lokacije, te da tokom nekoliko časova koliko je trajala otmica Cerovac nije preduzeo radnje kojima bi spriječio izvršenje krivičnog djela.

Bijelićeva se u završnoj riječi obrušila i na svoje svjedoke koji su tokom suđenja kako je rekla “nisu ni željeli sjećati detalja” vezanih za dan otmice, te da građanska dužnost koja podrazumijeva svjedočenje “ne dopire do njihovog mozga”.

Republički tužilac je podsjetila da je medicinsko vještačenje utvrdilo da je Jakovljević tokom otmice zadobio više oguljotina i podliva po tijelu, te da su te povrede označene kao lakše tjelesne povrede.

Ujedno je zatražila da se Cerovac osudi u skladu sa zakonom te da se ne pusti iz pritvora jer je državljanin Srbije i postoji opasnost da će pobjeći.

Advokat optuženog Predrag Ješurić osim što je istakao da njegov branjenik nije učestvovao ni u kakvoj otmici, podsjetio je da je i krunski svjedok tužilaštva, odnosno Nenad Jakovljević u svom iskazu amnestirao optuženog.

Ješurić se osvrnuo i na hapšenje Cerovca dodavši da njegov branjenik nije bio bjegunac jer je od maja do novembra prošle godine kada je uhapšen nekoliko desetina puta prelazio granicu.

– Zar neko ko misli da je kriv često prelazi granicu i nudi se. Naravno da ne – rekao je advokat Ješurić. Dodao je da je republičko tužilaštvo još ranije odredilo pritvor Cerovcu smatrajući da je on potpuno druga osoba.

Naime u rješenju o pritvoru navodilo se da je Cerovac bio prisutan u knjižari u Bijeljini gdje je Jakovljević potpisivao ugovor sa Vidovićem o priznanju duga. Naknadnim pregledom snimka iz knjižare u sudnici utvrđeno je da Cerovac uopšte nije ulazio u knjižaru. Advokat je negirao i da se u konkretnom slučaju radilo o kriminalnoj grupi.

– Prema zakonu grupa postoji kada se čini više krivičnih djela, a ovdje toga nema i u najgorem slučaju se može raditi o krivičnom djelu samovlašće, a ne otmica – rekao je Ješurić.

Zatražio je da se Cerovac oslobodi krivice i pusti na slobodu. Presudu u ovom slučaju Okružni sud u Banjaluci objaviće 15. jula.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO