Svijet

OTPORNIJA I BEZBJEDNIJA EU Predstavljene osnove Evropske zdravstvene unije

Evropska komisija predstavila je danas osnove buduće Evropske zdravstvene unije koja za cilj ima izgradnju bolje pripremljene, otpornije i bezbjednije EU u oblasti zdravstvene zaštite.

OTPORNIJA I BEZBJEDNIJA EU Predstavljene osnove Evropske zdravstvene unije
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Danas započinjemo izgradnju Evropske zdravstvene unije kako bismo zaštitili građane visokokvalitetnom njegom u krizi i opremili Uniju i njene države članice da spriječe i upravljaju kriznim zdravstvenim situacijama – poručila je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

U Komisiji naglašavaju da je pandemija Kovid 19 kao ”najveća zdravstvena kriza u istoriji” pokazala koliko je zdravlje od krucijalne važnosti za svakog građanina i preduslov za funkcionisianje društva i ekonomije.

Predlozi Evropske komsije fokusiraju se na preuređenje postojećeg zakonskog okvira kada je riječ o ozbiljnim prijetnjama zdravlju na nivou cijele EU, kao i na jačanje pripremljenosti za krizu i uloge ključnih zdravstvenih agencija EU, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Evropske agencije za lijekove.

Predlaže se da se izrada plana i preporuka za odgovor na zdravstvenu krizu i pandemiju na nivou EU kao podrška pripremi i sprovođenju nacionalnim planovima zemlja.

FOTO: ORESTIS PANAGIOTOU/EPA
FOTO: ORESTIS PANAGIOTOU/EPA

– Na nivou EU stvoriće se ojačani, integrisani sistem nadzora, koristeći vještačku inteligenciju i druga napredna tehnološka sredstva. Države članice će morati da pojačaju izvještavanje o pokazateljima svojih zdravstvenih sistema, ali i da bolje sarađuju u slučaju proglašenja vanredne situacije – navode u Komisiji.

Pročitajte još

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti imaće jaći mandat koji podrazumeva epidemiološki nadzor putem integrisanih sistema u realnom vremenu, planiranje pripremljenosti i odgovora, izvještavanje i reviziju kao i pružanje neobavezujućih preporuka i opcija za upravljanje rizikom.

Mandat Evropske agencije za lijekove biće pojačan kako bi mogao da olakša koordinirani odgovor na nivou Unije na zdravstvene krize i to kroz praćenje i ublažavanje rizika od nestašice kritičnih lijekova i medicinskih sredstava, pružanje naučnih savjeta o lijekovima koji mogu da se primjenjuju kao i koordiniranje studija za praćenje efikasnosti i sigurnosti vakcina i kliničkih ispitivanja.

– Ovo će biti značajna promjena za sposobnost našeg kolektivnog odgovora. Evropska zdravstvena unija će se kao zajednica sada pripremati za prijetnje zdravlju i suočavanje sa njima – zaključila je komesarka za zdravlje EU Stele Kirijakides.