Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OTPRILIKE I EVROPSKI PROSJEK” Žene se u 30 odsto preduzeća nalaze na RUKOVODEĆIM POZICIJAMA

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Preduzetništvom u Republici Srpskoj bavi se veliki procenat žena, koje su na rukovodećim pozicijama u 30 odsto svih registrovanih preduzeća, izjavila je danas predsjednik Savjeta za žensko preduzetništvo u banjalučkoj Područnoj privrednoj komori Milena Vrhovac.

– To je otprilike i evropski prosjek, tako da smo jednim dijelom dostigli nešto evropsko. Sada je na nama da se međusobno umrežavamo, jačamo i tražimo veću institucionalnu podršku ne samo za preduzetništvo žena, nego uopšteno za razvoj preduzetništva – rekla je Vrhovčeva.

Ona je novinarima u Banjaluci pred početak proširene sjednice Savjeta za žensko preduzetništvo Područne privredne komore Banjaluka rekla da se društvo može ojačati jedino otvaranjem novih radnih mjesta i jačanjem standarda. Vrhovčeva, koja je i sama preduzetnica 25 godina, naglasila je potrebu za jačanjem preduzetništva.

– Aplicirajući na projekte podrške ženama i iniciranjem žena da uđu u preduzetništvo stvaramo jedan motor razvoja društva, a samim tim i mogućnost stvaranja novih radnih mjesta – rekla je ona.

Prema njenim riječima, prvi Sajam ženskog preduzetništva koji će biti održan u Banjaluci sredinom novembra biće prilika da se pokažu kolike su snage i koje su mogućnosti ženskog preduzetništva u Srpskoj.

Foto: Shutterstock

Direktor sektora za ekonomsko-pravne poslove u Privrednoj komori Republike Srpske Dragana Kokot rekla je novinarima da je cilj današnje proširene sjednice Savjeta za žensko preduzetništvo Područne privredne komore Banjaluka i promocija projekta “Podrška preduzetištva žena u Republici Srpskoj” vrijednog 63.000 KM.

Kokotova je rekla da u Privrednoj komori Republike Srpske i područnim privrednim komorama postoje savjeti za žensko preduzetništvo kao posebna tijela formirana sa ciljem pružanja institucionalne podrške preduzetništvu žena i povećanju stepena učešća žena u privrednom životu u Republici Srpskoj.

Ona je istakla da je planirano da projekat “Podrška preduzetništva žena u Republici Srpskoj” traje šest mjeseci, te da je davalac granta Agencija za razvoj preduzeća “EDA” iz Banjaluke, a da ga finansira Švedska razvojna agencija – SIDA.

Kokotova je pojasnila da u ukupnoj vrijednosti projekta od 63.000 KM, davalac granta učestvuje sa oko 45.000 KM, dok su ostala sredstva iz Privredne komore Republike Srpske i njenih pet područnih privrednih komora.

Foto: Shutterstock

Ona je rekla da projekat ima nekoliko komponenti, od kojih se prva odnosi na jačanje Savjeta za žensko preduzetništvo u okviru komorskog sistema, druga na jačanje i promociju mjera za povećanje konkurentnosti i internacionalizacije, a treća komponetna odnosi se na promociju ženskog preduzetništva u Srpskoj.

Kokotova je navela da je u okviru projekta predviđena realizacija treće Konferencija ženskog preduzetništva koja će biti održana 25. septembra u Trebinju, te za polovinu novembra najavila i održavanje prvog sajma ženskog preduzetništva u Banjaluci.

– Na sajmu se očekuje oko 25 izlagača i više od 200 učesnika na konferenciji, međunarodnog su karaktera i jedan i drugi događaj – rekla je ona.

Predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske će na današnjoj proširenoj sjednici Savjeta za žensko preduzetništvo Područne privredne komore Banjaluka informisati učesnike o Strategiji razvoja ženskog preduzetništva za period 2018-2022.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO