Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Otvaranje EYOF nije moglo da prođe bez propusta: Diplomate poslali na POGREŠAN ULAZ

Politika
Autor:

Foto: Srna

Ambasadori Rusije Petar Ivancov i Slovenije Zorica Bukinac, te šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark u nedjelju su imali problema prilikom ulaska na ceremoniju otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019, na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu, zbog propusta organizatora.

Kako su objavili pojedini sarajevski mediji, najviše problema prilikom ulaska na stadion imao je ruski ambasador, kojeg su svjedoci vidjeli kako “šeta” od ulaza do ulaza koševskog stadiona pokušavajući da uđe unutra i prisustvuje svečanoj ceremoniji. Iznerviran zbog toga što ga šalju od jednog ulaza do drugog Ivancov je, prema tvrdnjama svjedoka, u jednom momentu čak upitao policajce ”da li treba da zove predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da mu omogući da normalno uđe na stadion”. Na kraju su ga policajci pustili da uđe na ulaz za VIP goste i zvanice.

Kako je javila agencija Srna, slične probleme imao je i Lars-Gunar Vigemark te ambasadorka Zorica Bukinac, jer su ih osobe, koje su bile zadužene za organizaciju, uputile na pogrešan ulaz koji nije predviđen za VIP lica, pa ni oni nisu odmah mogli da uđu na stadion.

U ruskoj ambasadi nismo uspjeli provjeriti ovu informaciju, jer su nam kazali da ćemo dobiti odgovor u toku dana, ali se niko nije javio.

Više informacija nam nisu mogli dati ni u EYOF 2019, gdje su nam poručili da je organizaciju ceremonije otvaranja ove sportske manifestacije na sebe preuzeo Grad Sarajevo i agencija koju je ovaj grad delegirao.

– Nismo bili niti akreditovani za organizaciju otvaranja EYOF 2019, niti imamo informacije kako je došlo do propusta i ko ga je napravio –  kazali su nam kratko u pres službi EYOF 2019.

Odgovore smo pokušali da dobijemo i u Gradu Sarajevo, ali bezuspješno.

U prisustvu preko 30.000 posjetilaca, na olimpijskom stadionu u Sarajevu u nedelju uveče je zvanično otvoren 14. po redu EYOF, koji važi za najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina.

Ovaj festival se organizuje svake dvije godine, a domaćini ovogodišnje manifestacije su gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo. Mladi sportisti iz 46 evropskih zemalja, njih više od 1.500, takmičiće se u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snoubording, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO