Kultura

Izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija od petka u Kamenoj kući

U Kamenoj kući tvrđave Kastel sutra u 21 čas biće otvorena izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija.

Izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija od petka u Kamenoj kući
FOTO: MARKO BILBIJA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” (citat preuzet sa grafita na Šehitlucima) je višemedijsko djelo scenskog dizajna, vizuelne umjetnosti koja svoje korijene vuče iz pozorišta i scenografije.

Izložbu čine četiri segmenta – „Zemlja”, „Ja/Bosna”,„Život (na ivici između dva svijeta)” i „Vilajet“ – koja su idejno, značenjski i likovno povezana u jednu cjelinu. Svi segmenti, kroz umjetničku aproprijaciju, postprodukciju, izvođenje kao metod istraživanja, razliku/ponavljanje i umjetničku dokumentaciju, preispituju identitet i istoriju svoja dva centralna lika: Monike Ponjavić (igra je Miljka Brđanin) i Bosne (i Hercegovine).

Uz identitet, izložba preispituje i temu etiketiranja, stigme i izopštavanja, kao i pripadnost/nepripadnost Bosni i njenoj iskonskoj, duboko ukorijenjenoj ljubavi i mržnji, prema zemlji i prema čovjeku, te šta znači, kako je to Andrić britko sročio: „živjeti i konstantno balansirati između ta dva svijeta”, biti „kao kod kuće i ostati zauvijek stranac”.

– Bosna je zemlja više identiteta koji se međusobno potiru, iako nesvjesno žive u skladu jedan s drugim. Ovaj paradoks je proživjela Monika Ponjavić i on predstavlja idejnu osovinu njenoj rada “Ko bi Bog u Bosni bio”. Iako stigmatizovana sa različitih strana zbog raznolikosti svog identiteta, ona pokazuje  kako ta raznolikost nije mana niti slabost, već bogatstvo. Ogoljavajući svoju intimu razbija predrasude da je identitet jedan i unaprijed dat. Time dokazuje da je diverzivnost snaga koju ne posjeduje samo ona, već svi mi, ali se nažalost te snage često i sami plašimo – rekla je vizuelna umjetnica Sandra Dukić.

Prihvati notifikacije