Politika

OTVARANJE KUĆE VELIKOG PISCA Dodik: Ćopić pokazao veličinu Srpske duše (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Hašanima, kod Krupe na Uni, da djelo poznatog pisca Branka Ćopića, koji je čovjek Krajine i srpskog naroda, treba dodatno približiti generacijama koje dolaze.

OTVARANJE KUĆE VELIKOG PISCA Dodik: Ćopić pokazao veličinu Srpske duše (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je, u obraćanju na svečanosti povodom otvaranja obnovljene kuće velikog srpskog pisca, rekao da je o Ćopiću sve rečeno, ali da će se raditi sve što do sada nije bilo urađeno.

Sigurno jedna najvažnija stvar je da Ćopića i njegova velika djela približimo generacijama koje dolaze, mladima koji čitaju i koji se vaspitavaju. Biće prilike da dolazeći u Hašane možda i razumijemo zašto je to sve Ćopićevo bilo tako lijepo napisano, da je trebalo da se rodi samo jedan dječak ovdje koji će kasnije izrasti u velikog pisca i da to samo sklopi da se mi u budućnosti time bavimo – rekao je Dodik.

On je istakao da je veliki srpski pisac Branko Ćopić živio za ovaj kraj i nikada nije propustio priliku da se vrati u Hašane i bude među svojim ljudima “i da pokaže veličinu upravo te srpske nacionalne duše koja nije pravila razlike i nikakvu diobu među ljudima”.

– Ne mogu da kažem da je bio u zabludi, ali on je nesumnjivo bogatstvo srpskog naroda. Odavde je krenuo, prošao burno vrijeme i završio tamo gdje je završio – istakao je Dodik.

On je ocijenio da je iza Ćopića ostao ozbiljan književni opus.

– To je vanvremenska priča koja zaslužuje da mi ovdje okupljeni učinimo sve da ovo bude živo mjesto. Podržaćemo opštinu Krupa na Uni da na tom planu uradi šta je neophodno i da kreiramo dan kada ćemo se ovdje okupljati. To će odlučiti stručni ljudi – rekao je Dodik.

On je dodao da je veliki pisac svojim velikim djelom Hašane učinio nezaboravnim.

– Jer više je volio Hašane nego mi neka svoja mjesta. To ga razlikuje od nas. I da nije bilo Ćopića, pitanje je da li bi bilo Hašana u ovom smislu. Da ga nije bilo, možda se ovo ne bi ni branilo, pa bilo Federacija BiH. Ali evo, ovdje na ivici entitetske linije ponosni smo što smo se izborili da upravljamo ovim resursom, što je velika stvar – napomenuo je Dodik.

On je rekao da će Ćopić živjeti “daleko duže nego svi mi zajedno”, te da će se njegove poruke čuti na mnogim mjestima.

– Mnoge generacije će učiti, naravno, od njega. A, mi smo ovdje da vratimo samo jedan mali dug prema njemu i upravo ga sada vraćamo – istakao je Dodik.

Dodik: Čuvajmo Ćopića i put koji nam je ostavio

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Hašanima kod Krupe na Uni, povodom otvaranja obnovljene kuće Branka Ćopića, upisao riječi koje služe kao podsjetnik i vječno sjećanje na slavnog srpskog pisca.

– Kao što je Ćopić rekao, svako se brani svojim oružjem, a kada nam je savjest čista, nema sablje koja može sjeći naše puteve. Zato čuvajmo Ćopića kao i put koji nam je ostavio – zapisao je Dodik, koji je lider SNSD.

U objavi na Fejbuk stranici ove stranke navedeno je da je Dodik danas rekao da je Ćopić živio za svoj kraj, da nikada nije propustio priliku da se vrati u Hašane i bude među svojima, kao i da pokaže veličinu srpske nacionalne duše koja nije pravila razlike i diobu među ljudima.