Gradovi

OTVOREN PRVI GRČKI KUTAK U RS Gradonačelnik Doboja ugostio ambasadora Papandreua i ministra Klokića (FOTO)

U Ekonomskoj školi u Doboju danas su gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić, ambasador Grčke u BiH, Dimitris Papandreu, i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Zlatan Klokić, svečano otvorili prvi Grčki kutak u Republici Srpskoj.

OTVOREN PRVI GRČKI KUTAK U RS Gradonačelnik Doboja ugostio ambasadora Papandreua i ministra Klokića (FOTO)
FOTO: GRAD DOBOJ

Saradnja između ekonomske škole i ambasade započela je u oktobru kada je ambasador bio u zvaničnoj posjeti ovom gradu i kada je saradnja dogovorena u prisustvu predstavnika grada, ministarstva i škole.

– Ponosan sam na činjenicu da je prvi Grčki kutak otvoren baš u Doboju. Veza između srpskog i grčkog naroda je neraskidiva i ukorijenjena prije svega na zajedničkoj pravoslavnoj tradiciji. Otvorili smo Grčki kutak s ciljem promocije kulture, tradicije i jezika tamošnjeg bratskog naroda. Najiskrenije se radujem daljnjoj saradnji s Ambasadom Grčke u vidu večeri poezije, izložbi i mnogih drugih manifestacija. Zahvalan sam ministru Klokiću i ambasadoru Dimitris Papamdreou na današnjoj posjeti gradu Doboju – rekao je Jerinić.

Kabinet će biti višenamjenski, i za potrebe škole i kutka.

– U Grčkom kutku će svi zainteresovani đaci, ali i svi građani Doboja, moći da uče grčki jezik i književnost, izučavaju grčku kulturu, upoznaju se s grčkom tradicijom, antičkog civilizacijom, poznatim filozofima – izjavila je direktor škole Tijana Vasiljević Stokić.

Ambasador Grčke u BiH, Dimitrios Papandreou, donirao je sredstva za opremanje kabineta, kao i oko 250 knjiga. Knjige su vrijedne i značajne, napisane na grčkom jeziku, a za potrebe Grčkog kutka i njegovih korisnika.

A.E.