Kultura

Otvorena izložba skulptura u Trebinju: Đorđe Arnaut posjetiocima predstavio svoja umjetnička djela

Izložba skulptura Đorđa Arnauta, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine, a predstavljeno je oko 20 skulptura nastalih u terakoti.

Izložba skulptura u Trebinju
FOTO: SRNA

Arnaut je rekao novinarima da se posljednjih godina mahom bavi terakotom, da je tema ove izložbe obelisk, a da su predstavljeni, između ostalog, i stećci.

Izložba skulptura u Trebinju
FOTO: SRNA

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić istakla je da Arnaut ima neobičan likovni izraz, zbog toga što je riječ o vajarstvu, odnosno skulpturama koje se rijetko predstavljaju.

– Profesor je izabrao interesantan ciklus, gdje su skulpture u pečenoj zemlji, odnosno terakoti, pokušavajući da spoji ono praistorijsko sa savremenom skulpturom, tako da na njegovim skulpturama imamo simbole koji se javljaju od ranih civilizacija, ali i savremeni izraz – dodala je Grujićeva.

Pročitajte još

Izložbu je otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković koji je rekao da je Arnaut tokom decenija stvorio bogat i raznovrstan opus koji je visoko vrednovan od stručne javnosti.

Izložba skulptura u Trebinju
FOTO: SRNA

On je naglasio da je riječ o skulpturama izrazite tjelesnosti, te da svojom konceptualnom širinom ovo djelo odbija da se podredi jasnim stilskim određenjima.

Đorđe Arnaut je do sada imao 47 samostalnih izložbi i 12 autorskih projekata, učestvovao je na više od 500 kolektivnih izložbi, a dobitnik je više nagrada i priznanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije