Kultura

OTVORENA NOVA SEZONA KULTURNIH DOGAĐAJA Održan koncert Sonje Marković i Lidije Paulin u Banskom dvoru

Koncertom Sonje Marković (klavir) i Lidije Paulin (violončelo) u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, otvorena je nova sezona kulturnih događaja u ovoj ustanovi.

OTVORENA NOVA SEZONA KULTURNIH DOGAĐAJA Održan koncert Sonje Marković i Lidije Paulin u Banskom dvoru
FOTO: BANSKI DVOR

Koncert je održan uz primjenu propisanih epidemiloških mjera, nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Na repertoaru ovih nagrađivanih muzičkih umjetnica sa bogatom biografijom našla su se djela sa kraja dvadesetog vijeka, savremenih kompozitora Kodalja, Papandopula i Miaskovskog koje publika nema priliku često da čuje.

FOTO: BANSKI DVOR
FOTO: BANSKI DVOR

– Izvele smo tri ciklična djela koja sadrže više stavova. Mogu reći da su interesantna za publiku, jer je ne izvode jako često. Papandopulo je kompozitor grčko-hrvatskog porijekla i ima u svojim kompozicijama taj folklorni elemenat koji je vema blizak narodu sa ovih prostora. Miaskovski je Rus, dok je Kodalj Mađar, tako da je za sve njih zajednički taj folklorni ritam – kazala je pijaniskinja Sonja Marković.

Ona je naglasila da su jako srećne što su nastupile u Banskom dvoru, jer ih za Banjaluku vezuje studiranje na Akademiji umjetnosti od kada i traje njihovo prijateljstvo i saradnja kroz razna dua, tria, kamernu muziku.

– Posebno smo zahvalne direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću, što je i u ovoj situaciju izazvanoj virusom korona omogućio mnogim umjetnicima da nastupaju pred publikom, pa tako i nama – ističe Markovićeva.