Svijet

"Otvoreni smo za sve" Grčki ministar najavio kada tačno počinje ljetnja sezona, ove godine ranije nego prethodnih godina

Grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas saopštio je danas da će turistička sezona zvanično početi već 1. marta, znatno ranije nego prošle godina.

"Otvoreni smo za sve" Grčki ministar najavio kada tačno počinje ljetnja sezona, ove godine ranije nego prethodnih godina
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ/RAS SRBIJA

Nakon što je pandemija korona virusa zaustavila globalna putovanja 2020. godine, grčki turizam je pretrpio najgoru godinu u istoriji sa samo sedam miliona posjetilaca koji su donijeli prihod od četiri milijarde evra, prenosi agencija Rojters.

Industrija, koja čini petinu privrede, počela je da se oporavlja prošle godine kada je sezona, koja je zvanično počela u maju, donijela oko 10,5 milijardi evra prihoda, daleko manje od rekorda svih vremena koji je zabilježen u 2019. godini.

– Postoji velika potražnja i velika dinamika za grčki turizam 2022. godine – rekao je ministar turizma Kikilijas u intervjuu za Rojters.

Pročitajte još

Ranije otvaranje sezone znači da će hoteli koji se zatvaraju tokom zimskih mjeseci moći ponovo da se otvore ranije.

Kikilijas, koji je bio ministar zdravlja za vrijeme vrhunca pandemije korona virusa, nije želio da govori o prognozama za ovu godinu, rekavši samo da će biti bolja od 2021. godine.

Grčka je napredovala iznad svojih ciljanih prihoda za 2021. godinu, što je on naveo kao “pozitivan znak za optimizam”.

Zemlja je već ublažila mjere ograničenja putovanja koje su uvedene u cilju borbe protiv širenja kovida-19, a potpuno vakcinisanim posjetiocima nije potreban negativan test za ulazak u zemlju.

FOTO: D. MILENKOVIĆ/RAS SRBIJ
FOTO: D. MILENKOVIĆ/RAS SRBIJ

– Grčka je od danas otvorena za sve. Ali prava sezona, ljetnja sezona, počinje za nas 1. marta – poručio je Kikilijas.

Kao i većina evropskih zemalja, Grčka je zabilježila porast broja infekcija u januaru zbog omikron soja korona virusa.

– Poslije ove ogromne krize globalnog javnog zdravlja, ljudi žele da putuju, uživaju u odmoru, troše novac, a mislim da je Grčka najbolja destinacija – rekao je ministar turizma.

Prihvati notifikacije