Politika

OTVORENO PISMO Ujedinjena Srpska: Komšić javno da iznese stav o Sušićevoj poruci “Srbe na vrbe”

Ujedinjena Srpska uputila je otvoreno pismo hrvatskom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku DF Željku Komšiću u kojem ga poziva da javno iznese svoj stav o članu DF Osmanu Sušiću i njegovoj gnusnoj fašističkoj poruci “Srbe na vrbe”.

OTVORENO PISMO Ujedinjena Srpska: Komšić javno da iznese stav o Sušićevoj poruci “Srbe na vrbe”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Željko Komšić

Očekujemo od vas da da umirite javnost u Republici Srpskoj i sve Srbe u Republici Srpskoj i BiH, te da javno iznesete svoj stav o Sušiću, o njegovoj gnusnoj fašističkoj poruci “Srbe na vrbe” – istakli su iz Ujedinjene Srpske.

U pismu se navodi da Ujedinjena Srpska to očekuje od Komšića jer se javno često deklariše kao antifašista, zbog čega je teško razumjeti da kao takav čovjek ima člana stranke, a prije toga i rukovodstva koji uzvikuje “Srbe na vrbe”.

Ujedinjena Srpska navodi da od Komšića očekuje da pokaže da je i političar i šef stranke koja ne podržava pozivanje na zločine prema Srbima.

– Vaše ćutanje o tome bila bi tragična poruka po suživot i odnose među narodima i političkim organizacijama u BiH – dodaje se u pismu.

U Ujedinjenoj Srpskoj smatraju da Komšić “može veoma lako svojim primjerom, saopštenjem ili najkraćom mogućom izjavom da pokaže da niko u DF nije za to da se srpsko pitanje rješava kao što su to u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj činili Hrvati i muslimani ustaše, Crna legija, zločinac Jure Francetić, Handžar divizija i drugi koji su ‘ekspresno’ rješavali pitanje Srba, i u Sarajevu, i u Starom Brodu, i u Garavici, i u Šušnjarima, Motikama, i u Prebilovcima i cijeloj zapadnoj Hercegovini, i u Jasenovcu”.

U saopštenju se navodi da je Sušić prije nekoliko godina iznosio javno stav i poruku kako treba riješiti pitanje Srba u BiH.

– Sušić je uoči utakmice BiH – Srbija i Crna Gora, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koja je igrana u oktobru 2004, u kameru uzvikivao “Srbe na vrbe! Srbe na vrbe!”, i to dva puta da ne bude zabune, a sada se pravi Englez i ne sjeća se tog događaja, iako snimak postoji na internetu – dodaje se u pismu Ujedinjene Srpske.