Magazin

Ova 3 posna jela su stalno na trpezi: Kuvar iz Hilandara otkrio šta monasi jedu za vrijeme Velikog posta da bi imali dobro zdravlje

Ishrana monaha sa Hilandra usklađena je s crkvenim postovima i tradicijom, a obiluje vitaminima i vlaknima. Iako nikada ne jedu meso, a u vrijeme Velikog posta obroci su samo jednom dnevno, ne osjećaju glad.

Ova 3 posna jela su stalno na trpezi: Kuvar iz Hilandara otkrio šta monasi jedu za vrijeme Velikog posta da bi imali dobro zdravlje
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Mnogi su se uvjerili da je na ovom svetom mjestu hrana preukusna, uprkos rigoroznom jelovniku. Jeromonah Onufrije, kuvar sa Svete gore, sabrao je sve svoje recepte u jednu knjigu, a za sve nas je otkrio, čak, tri!

Poznato je da se borba sa nečistim silama, strastima i grešnim životom može voditi isključivo najjačim oružjem molitvom i postom. Monaški podvig sastoji se u postu bdenju, molitvi, pa je i sama trpeza na Svetoj gori prava monaška i uglavnom posna.

Pročitajte još

Otac Onufrije, prvi je monah sa Hilandara koji je riješio da tajne manastirske kuhinje pretoči u “Svetogorski kuvar” otkrio je da je hrana “začinjena” molitvom i ljubavlju.

Svetogorci nikada ne jedu meso i najveći “mrs” na Svetoj gori sastoji se od ribe, jaja i mliječnih proizvoda, ali samo u određene dane, uglavnom o velikim praznicima i nedeljom.

Za vrijeme četiri ustanovljena posta (velikog-časnog, uspenskog, Božićnog i Petrovskog) ulje se razrješava samo subotom i nedeljom.

Post i uzdržanje su neophodni za sve hrišćane naročito za monahe, koji uz redovne postove srijedom i petkom poste i ponedeljkom. Ostalim danima uz jela na ulju na trpeza se nalazi i dobro svetogorsko vino koje održava zdravlje bratije.

Poklonici ne treba da strahuju da će u svetogorskim manastirima gladovati, hrana je uvijek odabrana, zdrava, bogata vitaminima, i vlaknima i najčešće ukusno spremljena.

Tokom velike nedelje pred Vaskrs post je veoma strog, obroci su samo jednom dnevno, ali se gostima razrješava da se utješe hljebom i čajem.

Svetogorci sami pripremaju hljeb, a taj manastirski hljeb je veoma ukusan bogatim različitim žitaricama i bez štetnih aditiva.

Gotovo uvijek na trpezi su prisutne masline, koje su uz hljeb osnovna monaška hrana koja se koristi i u dane posta, prenosi Stil.

Svetogorci dosta koriste voće i povrće, a ribu najčešće peku u širokim tepsijama od kojih su neke veoma stare.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U svetogorskim trpezama nije dozvoljen razgovor poklonika. Sluša se žitije ili poučan tekst iz svetootačkih knjiga. Tome prethodi zajednička molitva poslije koje svi započinju obrok, a vino piju tek kada to blagoslovi iguman uz zvuk zvona.

Uobičajena su dva obroka dnevno, jedan najčešće odmah poslije liturgije, a drugi poslije večernjeg bogosluženja.

Oni koji se pripremaju za sveto pričešće moraju na vrijeme saopštiti monahu trpezarcu da će jesti na vodi.

Svetogorski kuvar

– Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posjete, a prije svega našim sestrama i majkama koje su othranile buduće svetogorske monahe, kaže jeromonah Onufrije.

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je prenio u ovaj jedinstveni kuvar.

Tri jela iz hilandarske kuhinje

Posne piroške sa sojinim sirom

Spremaju se i koriste kada je post razrješen na ulju.

Sastojci:

1 kg bijelog brašna

20 gr. suvog kvasca

soliž

šećera

mlake vode

Priprema:

Brašno, kvasac, šećer, so i voda se zamijese u finu ujednačenu masu, tako da se odlepljuje od posude. Zatim se smjesa ostavi oko 1h da odleži. Sve se izruči na drvenu ploču, razvije se i seče na kvadratiće. U svaki komadić se zavije malo sojinog tofu sir koji se predhodno isječe na štanglice. Svaki komad se uvije u tijesto i prži na vrelom ulju.

Hilandarske pljeskavice

Sastojci:

300 gr soje u ljuspicama

2 glavice crnog luka

začini

brašno

Priprema:

Soju u ljuspicama držati potopljenu u vreloj vodi 5 minuta, a potom je dobro iscediti. Luk isjeckati što sitnije i dodati u smjesu od soje. Zatim začiniti po ukusu (so, biber, vegeta, trave kao što su bosiljak, peršun, origano i slično u zavisnosti od vašeg ukusu). Dodati brašno tako da se mogu umijesiti pljeskavice. Pržiti na maslinovom ulju i srevirati uz pomfrit ili pire krompir.

U vrijeme kada nije post monasi ovoj smjesi dodaju i dva cijela jajeta.

 Hljepčići sa maslinama

Sastojci za tijesto:

1 kg brašna

kvasac

voda

maslinovo ulje

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Nadjev:

sjeckane očišćene masline na kolutiće

crni luk

kecap

Priprema:

Zamijesi se 1 kg brašna sa kvasacem i vodom u tijesto koje se ostavi da uskisne oko 1 h. Testo je potrebno zamijesiti nešto tvrđe kao za hljeb. Zatim se premijesi i ostavi još 10 minuta da odstoji. Od ove smjese se odvoji pet loptica od po 200 grama. Svaki komad se dobro razvije. Tokom razvijanja se maže maslinovim uljem sve dok ne počne da se fino tegli pod prstima.

Nadjev ćete napraviti tako što ćete isjeckati masline na što sitnije komade, pa ih pomiješajte sa crnim lukom u kečapom, te posolite po želji.

Nadjev se nanosi na tijesto, a zatim se tijesto umota u rolnice koje se zatvore na krajevima i lagano rukom pritisnu da se ne spljošte. Postave se u pleh koji je namazan maslinovim uljem i peku na temperaturi od 220 °C.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije