Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ova bolest PASA se može PRENIJETI NA LJUDE, a sada je u jednoj državi potvrđeno više slučajeva

Svijet
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Državna Veterinarska stanica Ajove potvrdila je “više slučajeva” pasa oboljelih od bruceloze, a ova bolest može se prenijeti sa inficiranog psa na ljude i druge životinje.

Bolest je došla iz male uzgajivačnice pasa u oblasti Marion, gdje su životinje sada pod karantinom i prolaze testiranja. Stručnjaci su stavili u karantin 32 psa iz sporne uzgajivačnice, koji su kupljeni na aukciji i sada čekaju rezultate testiranja. Do tada je ovaj objekat zatvoren na mjesec dana.

– Ako su vlasnici nedavno kupili novog, malog psa u uzgajivačnici u oblasti Marion, neka kontaktiraju veterinara – dodaje se u saopštenju koje prenosi CNN.

Pseća bruceloza može preći i na njihove vlasnike, iako rijetko, ali je Ministarstvo za poljoprivredu Ajove upozorilo uzgajivače, veterinare i sve koji su imali kontakt sa krvlju, tkivom i tjelesnim tečnostima tokom koćenja štenadi da su u povišenom riziku i da odu na pregled kod ljekara.

Naučnici su savjetovali nošenje zaštitne odjeće, uključujući rukavice i maske, za sve one koji imaju kontakt sa reproduktivnim tkivom zaraženih pasa i pomažu kod koćenja štenadi. Takođe su naveli da je neophodno prati ruke nakon diranja životinje. Ova bolest rijetko prelazi na ljude, rekli su istraživači Univerziteta Ajova. Za to je potreban blizak kontakt sa zaraženim psima. Infekcija razvija simptome poput gripa, uključujući temperaturu i bol u leđima i zglobovima, a rijetko pogađa nervni sistem, oči ili srce.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO