Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OVA ZEMLJA IMA NAJVEĆI RAST BROJA STRANACA Najviše doseljenika je iz Njemačke i Srbije

Biznis
Autor:

Foto: RAS Srbija

Austrija je, u poređenju sa 2010. godinom, imala najveći porast broja stanovnika stranog porijekla u cijeloj EU, pokazuju podaci Eurostata.

Njemačka u apsolutnim brojkama ima najveći broj stranaca sa više od 9 miliona, ali je udio u stanovništvu najveći u Austriji, koja je deset puta manja zemlja po broju stanovnika. Jedino Luksemburg, ali uz jako mali rast, ima udio od 48 odsto.

Pod strancima, inače, Eurostat smatra kako građane drugih zemalja Unije, tako i one iz takozvanih trećih država. Tako trenutno u Austriji živi 1.385.823 stranaca, pola miliona više nego 2010. godine, što je rast od 56 odsto.

Poređenja radi, u Njemačkoj je rast iznosio “svega” 35 odsto, odnosno za dodatnih 2,5 miliona.

Kada je riječ o udjelu stranaca u stanovništvu Austrije, on je dostigao 15 odsto i veći je od svih članica EU, a tako i Njemačke gdje je 11 procenata.

Zanimljiv podatak je i da je broj stranaca opao u Letoniji za 13 odsto, Španiji za 10 odsto, a negativan trend bilježe još Grčka, Mađarska i Portugalija.

Što se zemalja porijekla tiče, u Austriji najveći broj strane populacije čine Nijemci (192.426), a zatim slijede Srbi (121.348) i Turci (117.231).

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO