Društvo

OVAJ JAPANAC OBOŽAVA BIVŠU JUGU Posebno je očaran vojskom nekadašnje JNA, a evo i kako (VIDEO)

Postoji na desetine Jutjub klipova koji slave jednu od najpoznatijih JNA RV i PVO pjesama "Hej vojnici, vazduhoplovci".

OVAJ JAPANAC OBOŽAVA BIVŠU JUGU Posebno je očaran vojskom nekadašnje JNA, a evo i kako (VIDEO)
FOTO: TANGOSIX/YOUTUBE

Primjetno je da nema interesantnijih izvedbi ove himne plavaca, ili su u pitanju klipovi sa jednom fotografijom ili segmentima “Partizanske eskadrile”. Japanac Hajaši Torisu riješio je da to promjeni.

Kako Hajaši za Tango Six kaže, obožava kulturu bivše Jugoslavije, sa akcentom na oružane snage:

– Živim nedaleko od Tokija, u Japanu. Trenutno sam frilenser, živim od trgovine memorabilijama i strastveni sam fan Airsofta. Prvi kontakt sa Jugoslavijom i uopšte pričom oko vaših oružanih snaga imao sam 90-tih godina kroz anime i igrice koje su imale jedan dio priče baziran na ratnim konfliktima iz te ere. Zatim sam pročitao knjigu Masakija Takabe, dobrovoljca HVO ali je on bio previše desničarski nastrojen za moj ukus. Mislim da sam imao oko 14 godina tada – kaže Hajaši za ovaj portal.

Šok nakon filma “Lepa sela lepo gore”

Nastavio sam da čitam knjige o Balkanu, počeo da igram Airsoft u srednjoj školi i bio sam šokiran kada sam na jednom predavanju iz medija, kao nastavni materijal, vidio film “Lepa sela lepo gore”. Tada sam počeo da sakupljam vojnu memorabiliju, počeo sam da šijem originalne uniforme iz tog i doba JNA, evo već nekoliko decenija. Nisam neki pasionirani kolekcionar kakvih ima ali želim da nastavim sa ovim hobijem i da to bude moje životno djelo.

Sve to je počelo preko eBaya, zatim Fejsbuka, gdje je kako kaže, stekao mnogo prijatelja sa Balkana koji su takođe kolekcionari ili se bave simulacijama bitaka i jedinica.

– Prošle godine sam imao priliku da spustim čizme na sveto Balkansko tlo. Posjetio sam avio-maketare u Pančevu, vojni muzej, vazduhoplovni muzej, igrao sam Airsoft u Bihaću. Bio sam jako srećan što sam upoznao sve svoje, do tada, virtuelne drugove. Nadam se da ću ponovo doći kada prođe COVID – kaže Hajaši.

Njegov posljednji omaž JNA je pjesma “Hej vojnici, vazduhoplovci” koju na vanserijskom jugoslovenskom jezikom pjeva u uniformi do koje je došao u Japanu, prenosi Tango Six.