Magazin

Ovako namirnice reaguju na plastiku: Čuvanje hrane u starim KUTIJAMA OD SLADOLEDA može biti opasno po zdravlje

Plastične kutije od sladoleda izgledaju vrlo praktično i mnogi ih ne bacaju nakon što pojedu sav sadržaj. Lijepo ih operu i kasnije ih iskoriste za držanje ostataka od ručka ili zamrzavanje hrane. Ipak, takva praksa uveliko ugrožava zdravlje ljudi.

žena uzima hranu iz frižidera
FOTO: KAYLA NELSON/YOUTUBE/SCREENSHOT

Naime, prazne kutije od sladoleda mogu prenijeti hemikalije na namirnice koje stavite u njih. U to se ubrajaju hemikalije poput UV-stabilizatora, omekšivača ili supstanca koje se nalaze u plastici te se mogu preneti iz plastike na jelo, objašnjavaju stručnjaci.

Proizvođači osiguravaju bezbrižno korišćenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji, ali kada se isprazni, kutija se mora baciti u smeće. Kutije su posebno opasne ako se peru vrućom vodom ili zagrevaju u mikrotalasnoj peći, prenosi Mondo.

Pročitajte još

One su dizajnirane da se u njima drži sladoled i ništa drugo. Zato nemojte u njih stavljati hranu koja je drugačijeg sastava od sladoleda i koja može “nagristi” plastiku. Radije nabavite posebne plastične posude napravljene ciljano od plastike koja je sigurna za čuvanje hrane i koju možete više puta koristiti.

Važno je da budemo svjesni potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih sa korišćenjem jednokratnih plastičnih posuda za skladištenje hrane. Recikliranje i korišćenje održivijih materijala predstavljaju bolje alternative za zaštitu naše životne sredine i zdravlja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije