Svijet

Ovakvu MASKU je danas nosila njemačka kancelarka, a ovo o njoj kažu STRUČNJACI (FOTO)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pojavila se danas na Samitu u Berlinu sa zaštitnom maskom na licu. Evo o kakvoj zaštiti je zapravo riječ.

Ovakvu MASKU je danas nosila njemačka kancelarka, a ovo o njoj kažu STRUČNJACI (FOTO)
FOTO: ANDREAS GORA/EPA

Oznaka na maski Angele Merkel kaže da se radi o KN95 modelu, koji i te kako ima veze, sa možda i poznatijom, N95 maskom o kojoj se piše mjesecima.

Oznake N95 i KN95 na respiratornim maskama nazivi su regulatornih standarda za ispitivanje efikasnosti maski i ukazuju na to da one filtriraju najmanje 95 odsto veoma sitnih čestica.

FOTO: FABRIZIO BENSCH/POOL/EPA
FOTO: FABRIZIO BENSCH/POOL/EPA

N95 je standard koji se koristi u Americi, dok je KN95 kineski standard. Na papiru su veoma slični, snaga filtriranja i proznačanost im je ista, mada su u Americi prije nekoliko meseci bili zabrinuti zbog kvaliteta KN95 maski jer nisu prolazile testove filtriranja, piše Vol strit žurnal.

Razlika između KN95 i N95 maski je u tome što prije imaju petlje koje se stavljaju na uši dok druge sadrže elastične trake koje se postavljaju oko glave. Upravo su ovu razliku isticali američki stručnjaci jer zbog nje maske sa američkim standardom više prijanjaju u lice pa samim tim i efikasnije štite od virusa.

Ukoliko se primjedbe stručnjaka uz Amerike ostave po strani, važno je reći da su KN95 maske četvoroslojne i da pružaju izuzetno visoku zaštitu od korone. Najčešće su namijenjene zdravstvenim radnicima, a pojedini ljekari ne preporučuju njihovo nošenje zbog neudobnosti (nisu namijenjene djeci). Procjenjuje se da pruža zaštitu koja traje od šest do osam sati.

Postoje brojne studije koje su pokazale da su efikasnije od hiruških maski, ali se naravno, moraju nositi pravilno – odnosno moraju da prijanjaju uz lice, a njihova unutrašnjost ne smije da se dodiruje rukama prilikom nošenja.

Nacionalni Institut za zdravlje (NIH) saopštio je u aprilu da N95 maske (pa samim tim i KN95 maske) mogu da se nose tri puta ukoliko se pravilno dekontaminiraju: UV zracima, suvom toplotom i isparivim vodonik-peroksidom (VHP), prenosi Žena Blic.