Politika

"OVDJE ŽIVI SAMO ONO ŠTO MORA" Dodik se osvrnuo na budžet i neodrživost BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da nepotrebno dugo traje usvajanje budžeta BiH, te da činjenica da BiH u avgustu dobija budžet za ovu godinu govori o tome da je ovo neodrživa zemlja.

"OVDJE ŽIVI SAMO ONO ŠTO MORA" Dodik se osvrnuo na budžet i neodrživost BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovdje živi samo ono što mora, a ne zato što je to neka politička volja ili želja bilo kojeg konstitutivnog naroda ili političkih elita – rekao je Dodik i napomenuo da je bilo godina kada je i zadnjih dana decembra usvajan budžet za tekuću godinu.

On je naglasio da u BiH značajno vladaju stranci, odnosno da prije svega upravljaju bošnjačkom političkom strukturom, te da pokušavaju da modeliraju BiH po svom shvatanju.

– Svjedok sam toga često kada vidim da Bošnjaci mijenjaju svoje mišljenje onda kada se umiješaju stranci. Jedino autentično danas u BiH djeluje politička struktura Srba i Hrvata. Bošnjaci su podanički nastrojeni zapadnjacima koji pokušavaju da održe njihovo uvjerenje o politikama koje oni žele, a to je unitarna BiH i u tome treba tražiti razloge svim zahtjevima, pa i zahtjeva u vezi sa budžetom – rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

On je naveo da je bilo logično da budžet BiH bude usvojen, jer je postojao dogovor političkih lidera, ali da se SDA nije pridržavala toga usvajajući određene amandmane, a odbacujući one koji su došli od Savjeta ministara.

– Drago mi je što se pokazalo da će se završiti ono što je bio bazični dogovor lidera postignut u Istočnom Sarajevu – istakao je Dodik.

On je napomenuo da javnost treba da zna da na budžet ne može potegnuti pitanje vitalnog interesa, odnosno da budžet može biti usvojen i sa glasovima dva člana Predsjedništva BiH.

Prihvati notifikacije