Kultura

OVE DETALJE NISTE ZNALI Donosimo 15 činjenica u čast 30 godina od filma “Sam u kući”

Niko nije mogao predvidjeti da će običan porodični film iz 1990. postati toliki hit, ali i da će ostati omiljeni naslov decenijama kasnije.

OVE DETALJE NISTE ZNALI Donosimo 15 činjenica u čast 30 godina od filma “Sam u kući”
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/MOVIECLIPS

“Sam u kući”, komedija Krisa Kolumbusa sa Mekalijem Kalkinom u ulozi dječaka Kevina koji brani porodiču kuću od provalnika, izašla je prije 30 godina, a danas se vodi kao neprikosnoveni praznični klasik.

Na vijest da Dizni namjerava izbaciti rimejk ovog klasika, reditelj originalnog hita prilično je oštro ocijenio kako je sve to gubitak vremena.

– Koja je svrha? Čvrsto vjerujem da ne radite ponovo filmove koji traju tako kao što traje “Sam u kući”. Ne možete opet stvoriti istu čaroliju. Jednostavno se neće dogoditi – rekao je Kolumbus u nedavnom intervjuu povodom 30-godišnjice slavnog filma.

Na papiru, taj ludi hit koji je na boks ofisu zaradio 476 miliona dolara u početku nije djelovao kao nešto posebno. Jednostavna premisa – roditelji odlaze na božićni odmor i kod kuće zaboravljaju dijete, shvate da su ga zaboravili i vrate se kući. Kalkin je ušao u istoriju, a mi smo dobili film koji se redovno u praznične dane reprizira na televiziji, gdje ga pogledate po ko zna koji put.

Iako još nije počelo “ono doba godine”, pravo je vrijeme da saznate neke prilično nepoznate činjenice o ovom klasiku:

Poznati vrisak nije bio u scenariju nego je improvizovan

Slika malog Kevina koji se zapljusne očevom kolonjskom vodom, nakon čega vrisne iz glasno, svima je vrlo dobro poznata, ali reditelj Kolumbus je nedavno izjavio da to nije bilo u scenariju, nego je Kalkinov instinkt za komediju zaslužan za tu scenu.

Kevin još uvijek održava kontakt sa svojom mamom iz filma

U nedavnom intervjuu, Ketrin O Hara otkrila je kako ona i Mekali još uvijek često razgovaraju i nakon toliko godina od snimanja filma. Najbolji dio priče jeste da se Kalkin često šali i Ketrin zove “mamice” kada je sretne.

Sav dekor interijera je u crveno-zelenoj kombinaciji

Možda ste to i primijetili, ali ovoga puta malo bolje obratite pažnju na intenzivnu prisutnost ovih božićnih boja. Tepih na stepenicama je božićno crvene boje, tamno zelena fotelja nalazi se u dnevnoj sobi, tapete u hodnicima su takođe crveno – zelene nijanse, a sobe imaju crvene ili zelene zavjese. Ova boja prevladava i kada su detalji u pitanju, pa su tako utičnice u kuhinji zimzelene boje baš kao i telefon. Gledaoci su išli toliko daleko da su nagađali da li je Ketrin O Hara dobila ulogu zbog crvene kose i zelenih očiju.

Pesci i Stern su se pošteno namučili kulirajući se od psovki za vrijeme snimanja

Kad proživite sve što su ova dvojica pljačkaša doživjela na setu, automatski vam psovke krenu iz usta, ali budući da je riječ o porodičnoj komediji, poznati glumački dvojac se morao poprilično suzdržavati. Doduše, Sternu je, za vrijeme mučenja kod psećih vrata, izletio jedan “s*it” koji se i dalje može čuti na DVD verziji. Samo namjestite video na 55:27.

Sedmicama se tražila prava kuća za film

Kolumbus i njegova ekipa uložila je mnogo vremena tražeći idealnu kući i to je bila stavka koja je izluđivala sve uključene u potrazi pošto ni jedna kuća nije bila dovoljno velika ili sadržavala elemente koje je režiser zamislio da bi ista trebalo da ima.

Na kraju odabarao je kuću koja ima toplinu i djeluje primamljivo prazničnim predatorima. Kuća je 2012. godine prodana za više od 1,5 miliona dolara.

Djevojka Kevinovog brata je muško

Kad Kevin naleti na fotografiju djevojke starijeg brata Buzza, ostane u šoku, ali ustvari je riječ o sinu kreativnog direktora filma, koji se pristao zamaskirati u djevojku.

Nemojte tražiti “Angles With Filthy Souls” na Jutjubu, jer ne postoji

Film kojeg mali Kevin odluči gledati na VHS ne postoji, koliko god ga neki pokušavali pronaći. Isto tako, drugi dio istomenog filma, iz “Sam u kući 2”, takođe ne postoji.

Film je držao rekord gotovo 30 godina

Forbes je objavio da je film do 2017. držao rekord kao najbolja porodična komedija sa zaradom od 285,7 miliona dolara. Sa trona ga je “skinula” kineska komedija “Never Say Die”.

Mlađi brat Mekalija Kalkina pojavljuje se u prva dva dijela filma

U svojoj prvoj ulozi, tada maleni Kiren Kalkin, odlično se snašao kao Kevinov mlađi brat Fuler. Svi se sjećamo scene kada popije gutljaj Pepsija znajući da će napraviti haos od kreveta u kojem je trebalo da spava sa starijim bratom. Evo podsjetnika:

Scenario za film napisan je za manje od dvije sedmice

Džon Hjuz, koji je napisao i brojne blockbastere 80 godina uradio je scenario za “Sam u kući” za samo devet dana.

Njegov sin Džejms Hjuz rekao je za jedan časopis da je film napisan nakon porodičnog putovanja u Evropu kao odgovor na anksioznost koju je njegov otac doživio za vrijeme boravka na starom kontinentu.

Francuski reditelj tvrdio da je “Sam kod kuće” krađa njegovog filma

Režiser Rene Manzor tvrdio da je Hjuz ukrao ideju iz njegovog trilera “3615 Code Pere Noel”, o dječaku koji ostane braniti kuću i baku od ludaka prerušenih u Djeda Mrazove, pomoću igračaka i kućanskih aparata.

Scena sa Džonom Kendijem bila je čista improvizacija

Kolumbus je za Entertainment Weekly rekao: “Sjećam se da sam dodao improvizovane scene. Mislim da je većina promjena scenarija nastala na setu kad sam imao posla sa glumcima poput Džona Kendija, koji su voljeli improvizovati. Napravili bismo nekoliko scena prema pisanom scenariju, te po četiri ili pet improvizovanih, ali moram priznati da ih je dosta ipak završilo u filmu“.

Prema režiseru, scena u kojoj Kendi razgovara sa Ketrin O Hara o tome da je njegov sin ostao sam u mrtvačnici sa pokojnikom, jednostavno se pojavila bez ikakvog plana.

Krompirove pahuljice su korištene umjesto snijega

Ekipa sa filma koristila je pahuljice krompira kako bi dočarali snježni ugođaj tokom snimanja vani. Morali su čekati da padne veća količina snijega koja bi prekrila kuću i dvorište, pa su se sjetili krompirovih pahuljica za dodatni efekt. Kako to obično biva, kad se pravi snijeg počeo topiti, krompir je danima trunuo i poprimio vrlo neugodan miris što je smetalo ekipi sa seta.

Kalkin je izjavio da ima problem s gledanjem filma

U jednom gostovanju na televiziji, Kalkin je otkrio da ne može pogledati film, a da se momentalno ne sjeti scena za vrijeme snimanja i kada su kamere bile ugašene. Kako je rekao, unese dio ličnog konteksta za vrijeme prikazivanja filma, zbog čega najčešće i prebacuje program.

Rekao je: “Sjećam se scene sa seta kako sam krio Pepsi iza kauča. Zaista ne mogu gledati film na način na koji ga gledaju drugi ljudi.”

Kevinova avionska karta se kratko može vidjeti u kanti za smeće nakon što njegov otac počisti sto

Ako ste se godinama pitali kako porodica Mekalister nije primijetila da im nedostaje jedan član, znajte da su imali jednu avionsku kartu manje, pa u žurbi nisu primjetili da imaju i dijete manje, piše Bosonoga.