Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ove stvari NE SMIJETE PRESKOČITI ukoliko vam je stalo do GUGL PROFILA

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: RAS Srbija

Ako vam je stalo do bezbjednosti vašeg Gugl profila, vjerovatno ste razmišljali o njegovoj dodatnoj zaštiti.

Srećom, sve opcije za dodatnu zaštitu svega vezanog uz Gugl nalazi se unutar samih postavki, što znači da nećete morati ništa instalirati kako biste dodatno zaštitili svoj profil uz pomoć karakteristika navedenih unutar ovog teksta.

Aktivirajte dvostepenu provjeru

Dvostepena provjera omogućava potvrdu prijave na Gugl pomoću različitih uređaja, uključujući USB diskove i mobilne telefone.

Naprimjer, ako odlučite da se prijaviti na kompjuteru, dobićete poruku na smartfonu u kojoj morate potvrditi da ste to vi. Ako ne potvrdite, na kompjuteru nećete moći da pristupite profilu. Ovo znači da kradljivac identiteta, makar se domogao vašeg mejla i lozinke, neće moći pristupiti profilu bez vašeg odobrenja.

Da biste aktivirali opciju, prvo pristupite postavkama vašeg Gugl računa i birajte stavku Sigurnost smještenu na izborniku na lijevom dijelu ekrana. Tamo potražite okvir Prijava na Gugl i birajte Potvrda u dva koraka. Upišite lozinku i prijavite se na profil. Tamo ćete upisati ispravni telefonski broj na kojeg ćete primati jednokratne lozinke. Možete birati želite li poruke primati putem SMS-a ili glasovne poruke.

Birajte koji vam više odgovara i kliknite na nastavak. Na sljedećem ekranu ćete dobiti rubriku u koju ćete upisati jednokratnu šestoroznamenkastu lozinku koju ste primili od Gugla te potom aktivirati potvrdu u dva koraka.

Rezervni kodovi

Nakon što ste eventualno dodali dodatnu mogućnost zaštite profila (USB ili aplikacije), preduzmite idući korak koji je jako, jako važan – rezervni kodovi. Naime, postojaće trenuci kada nećete moći potvrditi svoj identitet putem klasičnih metoda i tada će vam dobro doći autentifikator. Uz ove kodove moći ćete pristupiti profilu bez obzira na sve.

Kliknite na rezervne kodove i vidjećete deset šifri koje je za vas upravo generisao Gugl. Možete ih spremiti u PDF, skinuti ih kao tekstualnu datoteku ili ih ubaciti u sigurnu bilješku u sklopu vašeg menadžera za lozinke. Svaki od kodova možete koristiti jednom.

Ubacite bezbjednosnu adresu ili telefonski broj

Ako vas kradljivci ikad izbace iz vašeg Gugl računa, bezbjednosna adresa ili broj moći će vam pomoći da podatke i profil vratite u svoje vlasništvo. Ako nas pitate, dobro bi bilo ubaciti oboje.

Kada uđete u svoj Gugl račun, potražite pojam Sigurnost na lijevoj strani ekrana i kliknite na nju. Nakon toga potražite stavku “Načini na koje možemo provjeriti da ste to vi” vidjećete dvije stvari: e-adresu za oporavak i telefonski broj za oporavak. Broj i adresa koje ćete upisati osiguraće da možete Guglu pristupiti i kada se ne sjećate adrese ili lozinke.

Ako nekim slučajem ni one ne pomognu, Gugl će tokom procesa vraćanja računa tražiti da ih upištete, što znači da je jako dobra ideja zapisati ih ili memorisati.

Tačno odredite šta dijelite putem Gugla

Kradljivci informacija koriste lične detalje kako bi ukrali vaš identitet, što znači da je vrlo važno štititi podatke poput rođendana, telefona, mejla, fizičke adrese… Te podatke možete sakriti putem izbornika Osobe i dijeljenje. U meniju imate “Odaberite šta će drugi moći vidjeti”.

U njemu možete pregledati informacije s oznakom s katancem ili globusom. Te oznake pokazuju da su podaci vidljivi ili nevidljivi. Takođe možete birati oznaku “Vaša organizacija”, koja osigurava da će informacije vidjeti samo vaši članovi tima, piše tportal.hr.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO