Biznis

Ovi sektori zahtijevaju pažnju: Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH bilježi rast

Savjetnik za statistiku i planiranje u Kancelariji premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nadir Jahić rekao je da je pandemija korona virusa u početnoj fazi teško pogodila sve sektore ekonomije u Federaciji BiH.

Ovi sektori zahtijevaju pažnju: Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH bilježi rast
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zatvaranje tržišta, slom lanaca snabdijevanja i mjere zatvaranje su učinile da je u prva dva mjeseca pandemije pad industrijske proizvodnje kumulativno iznosio skoro 16 odsto. Svjedoci smo bili da su u početku prijetile nestašice nekih osnovnih potrepština i jedna od prvih mjera širom svijeta je bila da se tokovi roba izuzmu od ograničenja kretanja, istakao je Jahić.

Naglasio je da je nakon dva mjeseca počeo oporavak proizvođačkog dijela ekonomije te da u Federaciji BiH industrijska proizvodnja od mjeseca maja 2020. godine bilježi rast od 22 odsto i da je prešla predpandemijski nivo.

– Kao dalji indikator trebamo uzeti činjenicu da je izvoz iz Federacije BiH u prvom kvartalu ove godine za 18 odsto veći nego u istom periodu 2020. godine, dakle prije početka pandemije i prvi put je prešao vrijednost od dvije milijarde konvertibilnih maraka za jedan kvartal. Pokrivenost uvoza izvozom je dosegla rekordnih 65 odsto – podvukao je Jahić.

Zaključio je da sektori ekonomije, uslužni sektor i turizam, i dalje zahtijevaju pažnju, jer su još uvijek ograničeni epidemiološkim mjerama, a zapošljavaju veliki broj ljudi i glavni su generator javnih prihoda od indirektnih poreza.

Prihvati notifikacije